четвер, 15 листопада 2012 11:41

Головні ворота кремля епохи Івана Грозного відкопали у Вологді

Автор: Фото: vologdarestoration.ru
  Місце, де знайшли головні ворота Вологодського кремля
Місце, де знайшли головні ворота Вологодського кремля

Вологодські археологи докопалися до фортеці часів Івана Грозного. Основу Благовіщенської вежі Спаських воріт Вологодського кремля вони знайшли в центрі обласної столиці. Роботи проводилися в жовтні на вулиці Миру. Фрагмент вежі археологи відкопали на глибині трохи більше двох метрів, а її фундамент знаходиться ще глибше. Вивчати його поки немає можливості, повідомляє "Комсомольська правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На розкопках в Кремлі виявлений унікальний документ XIV століття

"У діаметрі Благовіщенська вежа була більше 23 метрів, а у висоту - 30 метрів. І це лише частина Спаських воріт, які були головними в місті, через них в'їжджали царі й державні діячі, а також проходив великий торговий тракт з Москви до Архангельська, - пояснив археолог Ігор Кукушкін. - Більш того, Вологодська фортеця - одна з 12-ти найбільших фортець Росії і одна з найважливіших археологічних пам'яток російської півночі. Можна з упевненістю стверджувати, що будівництво Вологодського кремля було пілотним проектом Івана Грозного в період опричнини. На нього були були пущені величезні людські і матеріальні ресурси".

Автор: Фото: vologdarestoration.ru
 

За джерелами епохи Івана Грозного можна припустити, що Вологодська фортеця в довжину була майже три кілометри та налічувала близько 30 веж, кам'яних і дерев'яних. Тому Кремль 16-го століття Ігор Кукушкін ставить в один ряд з Московським кремлем і Казанським.

"Фортеця і башти поступово руйнувалися, оскільки втрачали своє бойове значення, а підтримання їх у належному стані вимагало величезних коштів. Важливо зазначити, що фундамент веж був побудований з білого каменю, покладів якого немає у Вологодській області. Їх розбирали на будівництво будинків", - розповів археолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У середньовічній берестяній грамоті російські вчені виявили раніше невідомі імена

До речі, найдовше простояла Пречистенська вежа старого кремля - ??до середини 19-го століття. За словами фахівця, це можна пояснити тим, що її використовували спочатку як пороховий склад, а потім просто як склад. Фрагмент вежі археологи знайшли в 2011-му році там, де зараз розташований Жовтневий сквер.

Виявлені фрагменти башт 16-го століття археологи планують зберегти на місцевості і оформити як музейні експонати просто неба. Кожен житель і гість міста зможе побачити їх під час прогулянки по центру. Крім того, зараз фахівці працюють над графічною реконструкцією Вологодського кремля епохи Івана Грозного.

Автор: Фото: vologdarestoration.ru
 

Зараз ви читаєте новину «Головні ворота кремля епохи Івана Грозного відкопали у Вологді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути