Ексклюзиви
субота, 30 червня 2018 10:20

Роман про Скарлет О'Хара став популярнішим за Біблію

Роман про Скарлет О'Хара став популярнішим за Біблію
Екранізація роману побачила світ 1939 року й вважається класикою кінематографу. Фото: https://vsiknygy.net.ua

Друга за популярністю книга після Біблії - називали роман Маргерет Мітчал. 30 червня 1936 року в Нью-Йорку вперше вийшов друком роман Маргарет Мітчел "Віднесені вітром" і до кінця року був проданий у кількості більше 1 мільйона примірників. Через рік після написання авторка отримала Пулітцерівську премію.

У романі розповідається про життя жінки Скарлет О'Хара у період громадянської війни в США. Спочатку доньці багатого плантатора із Джорджії довелося пройти через важкі життєві випробовування, пов'язані з війною й злиднями, які загартували її характер. Екранізація роману побачила світ 1939 року й вважається класикою кінематографу. Роман охоплює події, що відбувалися протягом 12 років, у період з 1861 по 1873 рік. Це історія громадянської війни між промисловими північними і південними землеробськими штатами Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В рослинному орнаменті золотої пекторалі зашифрований рецепт цілющого бальзаму

Спочатку авторка планувала назвати роман "Tote Your Heavy Bag" або "Tomorrow is Another Day". Після смерті Маргарет Мітчелл в 1949 році авторські права на твір були розділені в рівних частках між її племінниками Джозефом і Юджином Мітчеллом. У 2012 році після смерті Джозефа його частка перейшла за заповітом до католицької архиєпархії Атланти, США. Католицької архиєпархії дісталися 50% прав на роман. Перший український переклад "Віднесених вітром" було видано 1992 року у видавництві "Дніпро".

Роман мав феноменальний успіх у читачів на батьківщині і за кордоном. У перші три тижні було продано 176 тис. примірників, через рік - 1 млн 176 тис., А за перші десять років тільки англійський варіант розійшовся тиражем в 3,5 млн. копій. В СРСР книга була під забороною, і перше видання вийшло тільки в 1986 році, з початком перебудови. Всього, за підтвердженими даними, до 2010 року в світі було офіційно видано 30 млн примірників роману. В якийсь момент його називали популярнішим за Біблію.

Поєднання прекрасного і потворного – квітів і зла - казали про збірку віршів Шарля Бодлера. 25 червня 1857-го у видавництві Огюста Пулі-Малассі вийшла його перша поетична збірка "Квіти зла" - Les Fleurs du Mal.

Зараз ви читаєте новину «Роман про Скарлет О'Хара став популярнішим за Біблію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути