понеділок, 25 червня 2018 08:20

Поета оштрафували за вірші про жінок і кров

Поета оштрафували за вірші про жінок і кров
Фелікс Бракмон (1833–1914). Квіти зла. Малюнок за мотивами однойменної збірки Шарля Бодлера.

Поєднання прекрасного і потворного – квітів і зла - казали про збірку віршів Шарля Бодлера. 25 червня 1857-го у видавництві Огюста Пулі-Малассі вийшла його перша поетична збірка "Квіти зла" - Les Fleurs du Mal.

Рукопис "Квітів зла" Бодлер передав видавцеві на початку року. Потім довго вносив правки. Викидав і додавав вірші. Продумував дарчі підписи і складав список осіб, кому треба буде надіслати безкоштовний примірник.

Книжка складалася із шести циклів – понад сотні віршів. Майже у всіх автор згадує жінку. Називає її мадонною і святою, а потім – втіленням зла і земної похоті. У половині творів провідна – тема смерті. У 28 поезіях згадує кров: "озеро крові", "ванни, повні крові", "відра з кров'ю". 25 віршів присвятив природі й порам року, 11 – сну, три – котам. Через два тижні після виходу збірки головне управління громадської безпеки подає в суд на автора і видавця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шарль Бодлер 20 років утримував коханку-п'яницю

Суд вирішує, що Бодлер не образив почуття віруючих своїми віршами. Але завдав шкоди громадській моралі та доброчесності. Йому виписують штраф у 300 франків – близько $15 тис. Видавцеві Пулі-Малассі – 100 франків. Бодлер не в змозі оплатити таку суму. Через це його можуть ув'язнити. Просить допомоги у імператриці Євгенії, дружини Наполеона ІІІ. Після її клопотання штраф зменшують у шість разів. Весь тираж – 1300 примірників – конфіскують. Вдалося зберегти кілька екземплярів. 1946 року французькі літератори попросили переглянути справу. Карна палата Касаційного суду скасувала вирок трибуналу.

4 лютого 1866-го із Шарлем Бодлером стався інсульт. Поетові паралізувало праву частину тіла, відібрало мову. Друзі перевезли його до Парижа й поклали до лікарні. До смерті ним опікувалася стара мати. Через кілька місяців Бодлерові полегшало. Він почав вставати, ходити й вимовляти деякі слова. Та раптом йому знову стало зле. 46-річний Бодлер не вставав із ліжка до смерті 31 серпня 1867-го.

Зараз ви читаєте новину «Поета оштрафували за вірші про жінок і кров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути