Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2018 08:20

В рослинному орнаменті золотої пекторалі зашифрований рецепт цілющого бальзаму
11

Найціннішою знахідкою ХХ ст. у світі називають золоту пектораль - нагрудну прикрасу, яку носили знатні скіфи. 21 червня 1971 року о 14:30 у 8,5-метровому кургані Товста Могила біля міста Покров знайшов золоту пектораль археолог Борис Мозолевський. Нині зберігається в Музеї історичних коштовностей України, розташованому на території Києво-Печерської лаври. Її вартість обрахувати неможливо.

Скіфи жили в III-IV ст. до н. е. на території сучасного півдня України. Групу курганів біля Покрова зараховують до місця поховань царських осіб. Їх в околиці є 23, писав Борис Мозолевський. Скіфи царські були особливим племенем, бо саме вони керували всім людом Причорномор'я. Територіально жили у пониззі Дніпра і вели кочовий спосіб життя. Фактично це була перша держава на теренах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Річ була велика і явно лежала на своєму первісному місці, не зрушена грабіжниками"

Оригінал Пекторалі з кургану Товста Могила. Зберігається в музеї коштовностей, що у Києво-Печерській лаврі
Фото: Сергій Старостенко / Gazeta.ua
Оригінал Пекторалі з кургану Товста Могила. Зберігається в музеї коштовностей, що у Києво-Печерській лаврі
Оригінал Пекторалі з кургану Товста Могила. Зберігається в музеї коштовностей, що у Києво-Печерській лаврі
Оригінал Пекторалі з кургану Товста Могила. Зберігається в музеї коштовностей, що у Києво-Печерській лаврі
Оригінал Пекторалі з кургану Товста Могила. Зберігається в музеї коштовностей, що у Києво-Печерській лаврі

Курган Товста Могила має 60 м у діаметрі. Розташований на території Орджонікідзевського гірничорудного комбінату, де добувають марганець. Мозолевському у розкопках допомагають гірники з комбінату. Директор підприємства постійно приїжджає та стежить за роботою. Шахтарі спершу прокопують центральну частину кургану. Знімають 9 м ґрунту, та закопуються на 5 м у глибину. Натикаються на поховальну камеру царя, розміром 4,5 м. Вона виявилась пограбованою ще в давнину. Але все одно там були залишки панциря і золоті вироби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За прикрасами – в музей коштовностей

Археологи розкопують гробницю царівни та дитини. До них грабіжники не дістались. Всередині знаходять приблизно 600 золотих виробів. Серед них персні, гривну (нагрудна прикраса), застібки та кубки. Поруч поховання воїна, конюха та служниці. Пектораль знаходять у дромосі — це прохід до головної камери поховання від царя до цариці. Його від часу засипало землею, певно це і врятувало її від грабіжників. Поруч меч і нагайка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналогів немає в світі – 45 років тому знайшли скіфську Пектораль

Знайдена пектораль має 3 яруси зображень. З'єднані між собою скрученими ланцюжками золотих порожніх трубочок. На кінцях — литі голови левів, що тримають у пащах кільця для шнурка. На нижньому ярусі зображені сцени двобою фантастичних тварин. У центрі композиції три сцени боротьби коня з двома грифонами, що напали на нього. Далі за ними - поєдинок дикого кабана та оленя з леопардом і левом, за якими зображено гонитву собаки за зайцем. Середній ярус пекторалі — це рослинний орнамент. Єдиної думки немає. Одні кажуть, що тут знаходиться зашифрований рецепт старого цілющого бальзаму з коренів і квітів. Інші — що це просто зображено рослинний світ, який був навколо скіфів. Третій ярус — це зображення скіфів за роботою.

Борис Мозолевський знахідку везе до Києва. За неї отримує роботу молодшого наукового співробітника в Інституті археології з окладом 400 руб. на місяць. Дають 3-кімнатну квартиру в Києві та можливість далі розкопувати кургани. Їх він встигне розкрити ще 9. З 1980 року очолює сектор скіфської археології Інституту. Вмирає 1993 року в Києві, похований на Байковому кладовищі.

Зараз ви читаєте новину «В рослинному орнаменті золотої пекторалі зашифрований рецепт цілющого бальзаму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути