вівторок, 17 липня 2018 08:21

Родину розстріляли, трупи облили кислотою і закопали при дорозі

Родину розстріляли, трупи облили кислотою і закопали при дорозі
Родина царя Миколи ІІ. Фото: inosmi.ру

17 липня 1918 року в підвалі будинку купця Іпатієва група червоногвардійців розстріляла царя Миколу II, царицю Олександру Федорівну, їхніх дітей: 23-річну Ольгу, 21-річну Тетяну, 19-річну Марію, 17-річну Анастасію і 14-річного Олексія. А також чотирьох слуг – лікаря Євгенія Боткіна, кухаря Івана Харитонова, камердинера Алоїзія Труппа, покоївку Анна Демидову.

Влітку 1914 року почалася Перша світова війна. Після Лютневої революції 1917 року російський імператор Микола II зрікається престолу. Уряд більшовиків арештовує царську сім'ю і відправляє в Єкатеринбург на заслання. Микола II з родиною перебувають під домашнім арештом в будинку Миколи Іпатієва 78 днів. Більшовики планують влаштувати показовий суд над царем. Але через загрозу наступу антибільшовицьких армій Уральська обласна рада вирішує розправу здійснити негайно. Опівночі Романових будять і наказують зібратися у підвалі – нібито, щоб сховатися від армії білогвардійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франциска Шанцковська півстоліття вдавала із себе доньку російського царя

Солдати відкривають вогонь. Микола II гине першим від пострілу Юровського. В інших всаджують по три-чотири кулі. Царевич Олексій ще живий – у нього, як у дитину, спеціально не цілиться жоден із солдатів. Юровський випускає в Олексія три останні кулі зі свого "маузера". Хлопець затихає і сповзає на підлогу до ніг батька. Червоноармієць Петро Єрмаков дострілює ще живих Тетяну і Анастасію.

Заколюють багнетами виючих собачок царівен - бульдога Ортіно і спанієля Джеммі. За вікном гуде вантажівка. Її заводять, аби постріли в місті не чули. Червоноармійці внутрішньої охорони переносять трупи в ковдрах у вантажівку. Трупи везуть до золотоносної шахти за 5 км від Єкатеринбурга. Єрмаков висилає червоноармійців на дорогу, щоб нікого не пропускали з довколишнього села. На мотузках спускають розстріляних в яму шахти - спочатку Романових, потім прислугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського імператора Миколу II змусили зректися престолу більшовики

Наступного дня Юровський вирішує, що поховання легко можна відшукати. Знову збирає команду червоноармійців, трупи мотузками витягають із шахти.
Тіла роздягають. В жіночому одязі знаходять понад 8 кг дорогоцінностей. На понівечених тілах імператриці і її доньок залишають лише нашийні ікони. Тіла і одяг кати обливають бензином. Захололі трупи димлять, смердять, але не згоряють. Вирішують останки Романових де-небудь закопати. Вибирають трясовинну яму посеред дороги. Там застрягає їхня машина. Поки готувалась яма, спалили два трупи: Олексія та покоївки Демидової. Облили їх сірчаною кислотою, яму завалили, шпалами закрили. Вантажівка трохи втрамбувала шпали.

У кінці 1970-х поховання Романових знаходить письменник Гелій Рябов. Та місцева влада йому наказує закопати їх назад. Розкопки відновлюють після розвалу СРСР. Експертизи ДНК останків доводять, що ті належать саме родині останнього імператора Росії. 17 липня 1998 останки царської сім'ї перепоховують у родовій усипальниці Романових у Петропавлівському соборі в Петербурзі.

Зараз ви читаєте новину «Родину розстріляли, трупи облили кислотою і закопали при дорозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути