пʼятниця, 08 лютого 2019 12:08

Розповіли про зміни у Бабиному Яру

Розповіли про зміни у Бабиному Яру
Влада виділила кошти на меморіалізацію Бабиного Яру. Фото: Мінкульт

У Києві презентували концепцію впорядкування Бабиного Яру. Її розробила робоча група при Інституті історії України та Національний історико-меморіальний заповідник ʺБабин Ярʺ.

На базі інституту створили робочу групу до складу якої увійшло 15 істориків. До створення концепції залучили спеціалістів з музейної справи, правників та архітекторів.

Історик Олександр Лисенко зазначив, що Бабин Яр у всьому світі відомий як один з найвизначніших символів Голокосту. Разом із тим як місце пам'яті він має низку суттєвих відмінностей від інших місць масового знищення євреїв нацистами під час Другої світової війни та свою історію, повідомили у прес-службі Мінкульту.

ʺФактично історія Бабиного Яру є набагато тривалішою, ніж період Голокосту. Це має бути враховано і відображено у будь-яких проектах його меморіалізації. Це принципова позиція групиʺ, - сказав він.

Концепція передбачає створення цілісного меморіального комплексу, який включатиме меморіальний парк ʺБабин Яр – Дорогожицький некропольʺ, Український музей Голокосту, Меморіальний музей Бабиного Яру, пам'ятні місця, пам'ятники та пам'ятні знаки, пов'язані з історією Бабиного Яру, що залишаться поза межами меморіального парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У 60-х не пам'ятаю тут жодної українські сім'ї" - у місті з 7 тис. євреїв залишилося 30

ʺМи розглядаємо історію Бабиного Яру, як відображення усієї складної історії України принаймні останнього сторіччя. Цей унікальний досвід історії ХХ ст. має віднайти відображення через особисті долі жертв і праведників Бабиного Яру. Основним посланням має бути, що кожна людина несе особисту відповідальність за свої вчинки – перед Богом, людством, ближніми та самим собою. В будь-якій ситуації потрібно робити власний відповідальний моральний вибір на основі загальнолюдських цінностейʺ, - зазначив фахівець Музею історії міста Києва Віталій Нахманович.

Про створення Меморіального музею пам'яті жертв Бабиного Яру в історичній споруді контори колишнього Єврейського кладовища розповів Генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника ʺБабин Ярʺ Борис Глазунов. Розроблений архітектурний проект, дизайн, тематика та експозиційний план майбутнього музею. Влітку проект пройшов державну експертизу, отримав позитивний висновок і в кінці 2018 року розпочалися роботи з реставрації з пристосуванням майбутнього Меморіального музею пам'яті жертв Бабиного Яру.

ʺМи давно очікували народження цієї концепції. Вона позитивно відрізняється від попередніх концепцій, з якими ми мали можливість ознайомитися раніше. По-перше, це комплексна системна концепція, яка враховує історію Бабиного Яру і прилеглої території. Це надзвичайно важливий крок до меморіалізації Бабиного Яру. Також ця концепція враховує, що неможливо розглядати Голокост в Україні без розуміння того, що йому передувало – репресії, Голодомор, терор, адже ці поняття нерозривніʺ, - сказав співголова Асоціації єврейських організацій та общин Вааду України Йосип Зісельс.

ʺЩе одним важливим фактором є те, що це саме український проект. Не лише тому що створювали проект українці. Модератором цього процесу виступила держава. Це важливо і для єврейської громади України, і для інших громад. Незважаючи на війну та економічні кризи, держава знаходить можливості виділяти кошти на меморіалізацію Бабиного Яруʺ, - додав він.

Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр під Києвом. Масові розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до міста 1941-го. Від 27 вересня протягом місяця відбувалися щоденні масові розстріли євреїв – військовополонених і цивільних громадян. Їх пік припадає на 29 – 30 вересня. За цей час загинуло 33 771 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про зміни у Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути