Ексклюзиви
неділя, 27 січня 2019 09:06

Сьогодні вшановують пам'ять 6 млн жертв Голокосту
8

Мешканці гетто в Дрогобичі на Львівщині очікують депортації, 21 липня 1941-го
Фото: memory.gov.ua
Одеські євреї в черзі за реєстрацією після приходу до міста німецьких і румунських військ. 22 жовтня 1941 року
Румунські солдати вартують євреїв перед етапуванням до Трансністрії, берег Дністра в Бессарабії
Трупи на єврейському кладовищі. Львів, 1941 рік
Військовополонені закопують тіла розстріляних у Бабиному Яру, 1 жовтня 1941-го

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначають 27 січня. В цей день згадують жертв злочинів нацизму.

27 січня 1945 року війська 1-го українського фронту звільнили від нацистської окупації польське місто Освенцим і увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. У ньому загинуло близько 4 млн людей.

Голокост розпочався 1933-го. Тоді побудували перший концтабір. Нацисти організовували гетто, проводили медичні досліди, переслідували і страчували людей. В першу чергу це стосувалося євреїв. Під час Голокосту в світі загинула третина єврейського народу - близько 6 млн осіб.

У Європі євреїв заганяли в гетто і з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах. Їх викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви, пише УІНП.

Автор: memory.gov.ua
  Військовополонені закопують тіла розстріляних у Бабиному Яру, 1 жовтня 1941-го
Військовополонені закопують тіла розстріляних у Бабиному Яру, 1 жовтня 1941-го

"Акції зачисток" уперше проводилися нацистами на території окупованої Галичини. Протягом тижня внаслідок погромів, ініційованих нацистами, у Львові загинули 6 тис. євреїв. У таборах і гетто Тернополя, Дрогобича, Борислава, Сколе, Стрия та інших західноукраїнських міст загинуло 610 тис. євреїв.

Наприкінці серпня 1941 року відбувся масовий розстріл німецькими військовими євреїв у Кам'янці-Подільському. На початок війни там мешкало 10 тис. євреїв. У перші десять днів серпня 1941 року угорська влада депортувала близько 18 тис. євреїв із Закарпаття в окуповану німцями Україну. Нацисти змусили їх іти маршем від Коломиї до Кам'янець-Подільського. Тут 23,6 тис. осіб розстріляли протягом 26-29 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У 60-х не пам'ятаю тут жодної українські сім'ї" - у місті з 7 тис. євреїв залишилося 30

Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр під Києвом. Масові розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до міста 1941-го. Від 27 вересня протягом місяця відбувалися щоденні масові розстріли євреїв – військовополонених і цивільних громадян. Їх пік припадає на 29 – 30 вересня. За цей час загинуло 33 771 осіб.

До кінця вересня 1943 року Бабин Яр залишався місцем регулярних розстрілів і захоронень. Серед постраждалих – комуністи-підпільники, українські націоналісти, роми, душевнохворі, заручники, моряки Дніпровської флотилії, в'язні гестапо та Сирецького концтабору. Бабин Яр – некрополь для більше ніж 100 тис. цивільних громадян та військовополонених.

Після зайняття Одеси союзники нацистів румунські військові розстріляли 20 тис. місцевих євреїв. В кінці грудня 1941-го біля Богданівки - нині Миколаївська область, румуни знищили понад 40 тис. євреїв. Загалом на Буковині, Бесарабії та південному Поділлі вони розстріляли близько 300 тис. євреїв.

Загалом жертвами Голокосту на українських землях стали понад 1,5 млн осіб.

Прем'єра фільму "Хто напише нашу історію" відбудеться 27 січня у 40 країнах світу. Документальну стрічку зняла польська режисерка Роберта Гроссман, а продюсувала американка Ненсі Спілберг.

Фільм розповідає про підпільний архів Варшавського гетто та групу "Онег Шаббат". Її створив історик Емануель Рінґельблюм, щоб задокументувати життя єврейської спільноти під час нацистської окупації.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вшановують пам'ять 6 млн жертв Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути