Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2018 16:10

Показали оригінал Четвертого універсалу

Автор: Денис Скриль
  Під час виставки з нагоди 100-річчя Української революції
Під час виставки з нагоди 100-річчя Української революції

В Полтаві відзначили 100-річчя оголошення Українською Народною Республікою незалежності. В краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського показали оригінал Четвертого універсалу УНР, яких у світі нараховують до 10.

Про це повідомив кореспондент Gazeta.ua.

"В світі нараховують не більше десяти оригіналів Четвертого універсалу. На Полтавщині - один. В 30-40 роках минулого століття більшовики за цей документ вбивали. В Полтаві дивом зберігся примірник, бо майже одразу потрапив на зберігання до музею. Сам Універсал мав декларативний характер, але це перший документ, який зазначав, що Україна - це суверенна, незалежна держава із своїми кордонами. З усіма сусідніми країнами прагне жити у мирі та злагоді і має всі гілки влади. Вважається, що протягом 12 листопада 1920 - 22 серпня 1992 року Уряд республіки перебував у вигнанні, а потім передав свої повноваження уряду незалежної України", - пояснила Наталія Кузьменко, старший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені В. Кричевського.

Автор: Денис Скриль
  Оригінал 4 Універсалу УНР
Оригінал 4 Універсалу УНР

Українська народна республіка встигла видати 4 універсали. Останній проголосили, коли УНР вже не була при владі. Він зазначав, що Україна є "самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу".

"Загалом із 9 грудні 1917 року до 26 січня 1918 року тривала українсько-радянська війна. Схожі паралелі були зі сьогоденням. Наступ більшовицької армії був завуальований - під егідою більшовицької "Харківської Республіки". Для світової спільноти це виглядало так, ніби українці б'ються поміж собою і триває громадянська війна. УНР регулярного війська не мала, бо всяку армію вважала "знаряддям пануючого класу над працюючим народом", тому її військові сили, які почали збирати після захоплення половини країни, не змогли зупинили більшовицького наступу".

22 січня 1918 року проголошено незалежність УНР. Цьому було присвячене закрите засідання Малої ради. Воно розпочалося 22 січня і закінчилося вночі 25 січня. На обговорення винесли три проекти: Михайла Грушевського, Володимира Винниченка та Микити Шаповала, але врешті виробили спільну редакцію, яка і увійшла в історію як IV універсал Української Центральної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Четвертий універсал проголосив незалежність України.

Річницю проголошення 4 універсалу відзначили масштабно. Саме 22 січня 1919 року УНР об'єдналася із Західноукраїнською Народною Республікою. Також були плани об'єднатись з Українською Далекосхідною Республікою та Кубанською Народною Республікою. Але 1921 року територія республіки була анексована за результатами Ризького договору між Польщею та Радянською Росією.

Зараз ви читаєте новину «Показали оригінал Четвертого універсалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути