Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2013 21:10

На 22 січня День Злуки призначив Іван Огієнко

На 22 січня День Злуки призначив Іван Огієнко
22 січня 1919, Київ.

22 січня 1919 року стало особливим днем в історії України. Лівобережжя та Правобережжя офіційно стали однією державою.  До цього дві однаково українські частини йшли століттями.

Про підписання Акту Злуки в Києві на Софійському майдані вчать ще в школі. Проте мало хто з сучасників знає, що батьком його та ініціатором був Іван Огієнко, відомий мовознавець та політик, пізніше – митрополит, який взяв собі ім'я Іларіона.

У січні того року уряд УНР доручив професору розробити програму урочистих заходів на честь проголошення Акту Злуки та особисто очолити всі церемонії. Так, саме Огієнко, обіймаючи на той час посаду міністра освіти в уряді УНР, став автором тексту проголошеного Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. З його ж ініціативи було затверджена дата святкування: 22 січня. В цей день 1918 року у приміщенні київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою.

Опівдні 22 січня 1918 року на майдані перед Софійським собором, в оточенні багатотисячного люду, член Директорії Федір Швець урочисто зачитав УНІВЕРСАЛ ДИРЕКТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ.

"Іменем Української Народної Республіки Директорія оповіщає народ український про велику подію в історії землі нашої української. 

3-го січня 1919 року в м. Станіславові Українська Національна Рада Західної Української Народної Республіки, як виразник волі всіх українців Австрійської імперії і як найвищий їхній законодавчий чинник торжественно проголосила злуку Західної Української Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Республікою в одноцільну суверенну Народню Республіку. 

Вітаючи з великою радістю цей історичний крок західних братів наших, Директорія Української Народної Республіки ухвалила тую злуку прийняти і здійсняти на умовах, які зазначені в Постанові Західної Української Народної Республіки від 3-го січня 1919 року. 

Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка, Галичина, Буковина, і Угорська Україна, і Наддніпрянська Велика Україна. 

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. 

Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. 

Однині народ українській, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднаними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду. 

22 січня 1919 року.

У м. Києві"

Зараз ви читаєте новину «На 22 січня День Злуки призначив Іван Огієнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути