Ексклюзиви
четвер, 01 лютого 2018 18:36

Перший секретар ООН запропонував надати політичний притулок Троцькому

Перший секретар ООН запропонував надати політичний притулок Троцькому
Генеральний секретар ООН у 1946-1952 роках норвежець Трюгве Хальдан Лі Фото: economic-definition.com

1 лютого 1946 року першим Генеральним секретарем ООН став міністр закордонних справ Норвегії Трюгве Хальдан Лі.

З 1935 по 1939 рік він обіймав посаду міністра юстиції, а потім посаду міністра торгівлі та промисловості Норвегії. Дипломат був відомий своєю прихильністю до революційних подій в Росії 1917 року. 1935-го Трюгве Лі виступає з пропозицією надати політичний притулок ідеологу російського більшовизму Леву Троцькому. Парламент Норвегії схвалює цю пропозицію. Відомо, що під час перебування в Норвегії Троцький написав одну з фундаментальних своїх праць "Зраджена революція", пише сайт ХХ-centure.

З початком Другої світової війни та вторгненням гітлерівської Німеччини в Норвегію Трюгве Лі сприяв виведенню всього норвезького флоту з акваторії. Цей захід допоміг цілісно зберегти флот Норвегії від знищення. Сам політик, як і більшість урядів у вигнанні, відправився до Англії, щоб надалі продовжувати боротьбу за звільнення своєї держави. На кінець війни, в квітні 1945 року, був відправлений на конференцію до Сан-Франциско, де вирішували питання створення статуту ООН. Після створення організації був обраний генеральним секретарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський консул замовив вбивство українського священика у Єгипті

Сокирку-льодоруб, якою вбили одного із лідерів більшовиків Льва Троцького, виставлять у міжнародному музеї шпигунства у Вашингтоні.

Її використав агент НКВД Меркадер, який убив головного ворога Йосипа Сталіна у Мексиці. Троцький помер від отриманої у голову травми наступного дня після нападу.

Зараз ви читаєте новину «Перший секретар ООН запропонував надати політичний притулок Троцькому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути