вівторок, 31 липня 2018 08:20

Паломники і демонстранти вчинили криваву сутичку на кордоні

Паломники і демонстранти вчинили криваву сутичку на кордоні
Паломництво хаджу в Мецці. Фото: MIGnews.com

Зіткнення між паломниками, демонстрантами і поліцією сталося 31 липня 1987 року в Мецці в Саудівській Аравії. Загинуло близько 400 людей.

Мекка - святе для мусульман місце. Для представників інших релігій в'їзд сюди заборонений. Через напружені стосунки між шиїтським Іраном і Саудівською Аравією сталася трагедія, яка забрала сотні життів. З 1981 року іранські паломники проводили щорічну демонстрацію проти Ізраїлю і Сполучених Штатів. В 1987 кордон саудівська поліція закрила через паломництво хадж. Це призвело до конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американських матросів із потопленого крейсера з'їли акули

Він переріс у зіткнення між поліцією і демонстрантами. Поліція відкрила вогонь. Серед загиблих 275 іранські паломники, 85 представників поліції і 42 паломника інших національностей. Більше тисячі травмовано. Країни обмінялися жорсткими заявами, а в 1988 році Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном.

У 1990 році в Мецці сталася найбільша в історії тиснява - 1426 паломників загинули в тунелі. У 1994 році в тисняві загинули 270 осіб. У 1997 році 343 паломника загинули і близько 1500 отримали поранення в результаті пожежі в Мецці.

Біля острова Гуам американський крейсер "Індіанаполіс" 30 липня 1945 року підбив японський підводний човен. Перед цим він доставив до місця призначення компоненти атомної бомби, скинутої через декілька днів на Японію. З 1196 членів екіпажу вижило лише 316 моряків.

Зараз ви читаєте новину «Паломники і демонстранти вчинили криваву сутичку на кордоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути