вівторок, 09 жовтня 2012 13:13

Опублікували єгипетський трактат на захист ритуального сексу

Автор: Фото: apxeo.info
 

Річард Яснов з Університету Джонса Хопкінса (США) і Марк Сміт з Оксфордського університету (Великобританія) опублікували в журналі Enchoria переклад недавно знайденого єгипетського папірусу, написаного близько 1900 років тому.

У цьому творі якийсь єгипетський жрець розповідає про ритуали на честь богині Мут, і дослідники вважають, що в такій формі автор полемізував з колегами на тему необхідності ритуального сексу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нефертіті була рушієм культурної революції в Давньому Єгипті

У супровідній замітці вчені відзначають, що це перший зразок невідомого досі жанру єгипетської літератури, який вони позначають як "cult" fiction. Відомо, що в Єгипті деколи спірні питання обговорювалися в художньо-літературній формі. Тим більше що свідоцтв про ритуальний секс в Єгипті збереглося мало: ймовірно, ця практика не мала широкого розповсюдження. До того ж приблизно за 500 років до написання цього тексту грецький історик Геродот відзначав, що саме єгиптяни першими ввели правило, що забороняє зв'язок з жінкою в храмі і вхід туди після такого зв'язку без обмивання.

Автор: Фото: apxeo.info
  Богиня Мут. Зображення з давньоєгипетського храму
Богиня Мут. Зображення з давньоєгипетського храму

Папірус, написаний демотичним письмом, швидше за все, був складений в Файюмській селі Тебтуніс за часів римського панування. Нині він знаходиться у Флоренції (Італія), в Національному археологічному музеї.

Оповідач неодноразово повертається до теми сексу. Наприклад, в одному місці він благає читача як слід пити, їсти і співати, а також "одягатися в шати, умастити тіло, прикрасити очі і поринути в блаженство". За його словами, немає такого дня, коли Мут неугодно бачити людину сп'яненою. "А щодо тих, хто кликав мене злим, Мут сама назве їх злими", - підкреслює автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британець висунув нову гіпотезу смерті Тутанхамона

Дослідники знають напевно, що історія вигадана, оскільки в тексті вживається єгипетське іменник, який використовувався для позначення глав тільки в художній літературі.

Текст зберігся не повністю. Розповідається про прихильника Мут, який переконує іншої людини присвятити себе служінню богині і взяти участь у відповідних ритуалах.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували єгипетський трактат на захист ритуального сексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути