Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2012 15:34

Британець висунув нову гіпотезу смерті Тутанхамона
5

Тутанхамон, який перемагає азіатські племена
Фото: Фото: thepyramids.org
Тутанхамон зі своєю дружиною Анхесенпамон
Реконструкція зовнішності Тутанхамона
Реконструкція зовнішності Тутанхамона
Саркофажна маска Тутанхамона.

Єгипетський фараон Тутанхамон, який жив у 13 столітті до нашої ери, помер в результаті спадкової генетичної хвороби. До такого висновку дійшов британський вчений, співробітник лондонського університету Імперіал Коледж Хатен Ашрафян, повідомляє ІТАР-ТАРС.

"На відміну від інших фахівців я прийняв рішення поглянути з медичної точки зору не тільки на Тутанхамона, але на всю династію, до якої він належав. Найбільш дивним чином в той період часу кожний наступний фараон помирав раніше, ніж попередній. При цьому у них починали все яскравіше виявлятися деформації тіла, що свідчить про генетичне захворювання", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нефертіті була рушієм культурної революції в Давньому Єгипті

На думку вченого, фізичні зміни стали результатом захворювання скроневої частки мозку. Ця хвороба проявляється, зокрема, в епілептичних нападах, що супроводжуються галюцинаціями і навіюваннями. Батько Тутанхамона - Аменхотеп IV запровадив у давньоєгипетській релігії монотеїзм в особі єдиного бога сонця Атона і проголосив себе Ехнатоном.

Ашрафян стверджує, що ця ідея прийшла до нього під час нападу епілепсії.

Тутанхамон, ймовірно, вступив на престол в 10-річному віці. Єгиптологи досі сперечаються про причини його смерті. Відомі версії пор смерть від малярії, падіння з коня і навіть авіакатострофи.

Гробниця фараона була знайдена в Долині Царів 90 років тому британськими археологами. У момент виявлення залишалася практично недоторканою з часів поховання фараона.

Зараз ви читаєте новину «Британець висунув нову гіпотезу смерті Тутанхамона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути