пʼятниця, 12 березня 2010 18:09

Вчені знайшли мумію батька Тутанхамона за допомогою ДНК

Вчені знайшли мумію батька Тутанхамона за допомогою ДНК

Вчені довели, що знайдені в Єгипті непізнані останки належать фараонe Ехнатону, релігійному реформатору, який був батьком фараона Тутанхамона, генетичний портрет якого також був отриманий зовсім недавно. Раніше вчені встановили, що Тутанхамон був сином Ехнатона і його рідної сестри. Саме інцест став причиною слабкого здоров"я Тутанхамона.

До оприлюднення результатів нового дослідження у вчених були підозри, що мумія належить саме Ехнатону, однак довести це дослідники не могли. Так, історики вважають, що на момент смерті Ехнатону було за 40, а попереднє дослідження кісток мумії виявило, що вони належали молодшій людині. Більш ретельний аналіз, проведений авторами нової роботи, показав, що "хазяїн" кісток загинув у "потрібному" віці.

Крім того дослідники зробили висновок, що Ехнатон помер відносно здоровою людиною. Досі археологи підозрювали, що фараон страждав від якихось серйозних захворювань. Таке переконання з"явилося у вчених з тієї причини, що статуя Ехнатона, знайдена в храмі бога Атона, зображала чоловіка з явно жіночими рисами (м"ясисті губи і дуже великі стегна).

Найближчим часом дослідники мають намір провести ще ряд тестів для того, щоб з"ясувати більше подробиць про Ехнатона. Вчені не виключають, що мумія стане основним експонатом нового музею Ехнатона, який планується побудувати в провінції Мінья в 220 кілометрах на південь від Каїру. Під час свого правління Ехнатон заснував в цьому місці нову столицю Єгипту Амарне.

Перенесення столиці з Фів в Амарне був не єдиним помітним діянням Ехнатона. Фараон, що правив з 1351 по 1334 роки до нашої ери, спробував змінити релігію єгиптян: скасувати поклоніння всім колишнім богам і ввести культ бога Атона, який уособлюється сонячним диском. Правління Ехнатона тривало 17 років. Після його смерті Єгипет повернувся до колишнього культу, а всі зображення фараона-реформатора знищувалися.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли мумію батька Тутанхамона за допомогою ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути