вівторок, 09 жовтня 2012 18:47

Одіссей здійснив навколосвітню подорож через Норвегію - історик

Дослідження багатьох історичних текстів, які вважаються казками і легендами, приносять несподівані відкриття. Не уникли таких досліджень і тексти Гомера - видатного давньогрецького поета.

Професор Віденського університету Крістина Пелех вирішила дослідити текст другої поеми Гомера "Одіссея". Вона поставила завдання прив'язати описувані в поемі місця до реальних точок на географічній карті, і таким чином, простежити його шлях. Дійсно, де ж Одіссей поневірявся цілих десять років? Крістіна Пелех дає відповідь на це питання - Одіссей здійснив кругосвітню подорож.

Спочатку це здається неможливим суто технічно. Однак, варто згадати, що мешканці Фінікії, які вели активну морську торгівлю, і єгиптяни, знали, що Земля має форму кулі, володіли необхідними знаннями для подібної подорожі. А наш сучасник Тур Хейєрдал довів практичну можливість тривалих океанських подорожей на примітивних суднах стародавньої конструкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин

Історик замислилася що ж ховається за казково-барвистими описами лістрігонів, лотофагів, циклопів, одноокого людожера велетня Поліфема, підземного царства, Сцилли і Харібди, якими рясніють описи пригод Одіссея.

Фінікійці, зберігаючи таємниці своїх торгових шляхів, розповідали чужинцям казки про небезпеки, які підстерігали моряків, припустила Пелех. Це знайшло своє відображення і у віршах Гомера. Вона вивчила основні етапи подорожі Одіссея з точки зору географії, етнографії і навіть ботаніки, намагаючись очистити ці дані від міфологічних нашарувань.

Країна лотофагів, мирне плем'я, що харчується плодами лотоса - це територія сучасної Лівії.

Наступний етап подорожі Одіссея - земля циклопів. Порівнюючи її опис з прибережними районами Середземного моря, дослідниця дійшла висновку, що мова йде про племена, які населяли в той період озеро Тритон у Південному Тунісі. Його представники були високорослими - до 2 метрів 30 сантиметрів, мали світле волосся, блакитні очі. Звичаї цього племені скотарів в точності відповідають описам Гомера.

Власне, кругосвітня подорож Одіссея починається після того, як його супутники необачно розв'язали міх бога вітрів Еола, в якому були замкнені вітри. Ці вітри і віднесли кораблі Одіссея за межі Середземного моря.

Заслуговують на увагу описи країни злих велетнів-людожерів - лістрігонів, що напали на кораблі Одіссея. Головне в цьому описі - згадка про те, що тут "шляхи дня і ночі" перехрещуються. Звертають на себе увагу і розповіді про прямовисні скелі і звивисті входи в бухти, незвично довгий день, а також гігантський лось, убитий супутниками Одіссея. Все це свідчить про Норвегію, норвезькі фіорди і полярний день. Опис же лося цілком відповідає виду цих тварин, які жили в той далекий час північ від Полярного кола.

Згідно з Гомером, після відвідин острова чарівниці Кірке, Одіссей прямує в підземне царство. І це, на думку дослідниці, не вигадка. Якщо відкинути всі міфологічні нашарування, то залишиться точний опис шляху через Атлантичний океан.

В описі країни сирен Пелех звертає увагу на таку деталь, як згадані у Гомера гори кісток і засушеної шкіри вбитих сиренами чоловіків. Подібна сушка, або, правильніше сказати, муміфікування, була відома лише у південноамериканських індіанців - мисливців за людськими головами. Таким чином, наявність численних птахів, коралових рифів, які перешкоджали висадці, а також войовничих племен однозначно вказують на Південну Америку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На корабель-символ Швеції чекає друга смерть

Острів Трінакія, де паслися священні корови бога Геліоса, на думку Пелех - Індія, де корови досі вважаються священними тваринами.

Заслуговує уваги також вказівка ??Гомера на те, що острів Трінакія лежить десь у прикордонній області, де закінчується "фіолетове море" і починається "багряне море". Крім того, сам опис острова дозволяє зробити висновок, що мова йде про Аравійський півострів. При цьому цікаво відзначити, що віщун Тіресій пояснив Одіссею шлях лише до "багряного", або, припускає Пеллех, Червоного моря, мабуть, думаючи, що далі дорога йому вже відома.

Цікаво, що Пелех не єдина досліджує текст "Одіссеї". Так, вчені Національної академії наук США, на підставі безлічі згадок розташування небесних світил у тексті поеми, визначили точну дату повернення Одіссея додому. Це 16 квітня 1178 до н. е.

Зараз ви читаєте новину «Одіссей здійснив навколосвітню подорож через Норвегію - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути