пʼятниця, 03 листопада 2017 18:07

Німецьке командування мало наказ утримувати Київ до останнього

Німецьке командування мало наказ утримувати Київ до останнього
Підготовка до форсування Дніпра, 1943 р. Фото: istpravda.com.ua

3 листопада 1943 року розпочалась Київська наступальна операція. Її проводили з метою визволення Києва. На початок операції радянські війська мали кількісну перевагу над противником. Багатократною їхня перевага була у танках та артилерії.

Німецьке командування теж почало готувати Київ до тривалої оборони. Місто розділили на три сектори. Почалося спорудження опорних укріпрайонів. У наказі головного командування групи армій "Південь" наголошувалося, що гарнізон повинен тримати оборону до останнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оборона Севастополя тривала 250 днів

Наприкінці вересня 1943 року війська Червоної армії захопили плацдарми на правому березі Дніпра. Протягом жовтня двічі робили спроби пробитися до Києва. Головний удар завдавався з південного, Букринського плацдарму. Допоміжний удар – з півночі, Лютізького плацдарму. Однак ці спроби виявилися безуспішними. Коштували радянським військам близько 240 тис. убитих солдатів і офіцерів.

Тоді рішенням ставки верховного головнокомандування головні зусилля Воронезького фронту були переорієнтовані з Букринського на Лютізький плацдарм. Із села Великий Букрин у район села Лютіж за кілька днів таємно перекинули частину військ. Зокрема Третю гвардійську танкову армію. Для цього відповідні частини двічі переправляли через Дніпро. Здійснювали складні марш-маневри в умовах осіннього роздоріжжя. 1 листопада з району Букринського плацдарму в напрямі на Київ перейшли у наступ 40-ва і 27-ма армії. Вони відволікли на себе частину сил ворога.

Зранку 3 листопада війська з Лютізького плацдарму перейшли у наступ. На кінець дня Сталін віддав наказ оволодіти столицею України не пізніше 5-6 листопада. Наступного дня в дію ввели 3-тю гвардійську танкову армію (командир – генерал-лейтенант Павло Рибалко). Танки йшли в бій з увімкненими фарами під ревище сирен. Попереду рухався полк танків-тральщиків. Вони були уперше задіяні для знешкодження мінних полів. Подолавши опір противника, танкова колона перетнула шосе Київ - Житомир, пише сайт resource.history.org.ua.

Ніч з 5 на 6 листопада стала вирішальною в битві за Київ. О четвертій ранку 6 листопада опір противника в Києві подолали.

А війська продовжували стрімко розвивати наступ. 7 листопада гітлерівців вибили з Фастова. А 13 листопада звільнили Житомир. На цьому Київська наступальна операція завершилася.

Німецький військовий фотограф Йоханнес Хель зробив у жовтні 1941 року серію фотографій з окупованого німцями Харкова. Місто було під нацистською окупацією з 24 жовтня 1941-го по 16 лютого 1943 року. Через близкість до фронту місто не стало частиною рейхскомісаріату Україна.

Зараз ви читаєте новину «Німецьке командування мало наказ утримувати Київ до останнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути