Ексклюзиви
четвер, 21 березня 2024 05:30

Не згоріло - знайшли серце страченого проповідника

Не згоріло - знайшли серце страченого проповідника
Засновник англійської Реформації Томас Кранмер. Фото: bbc

Засновника англійської Реформації, архієпископа Кентерберійського Томаса Кранмера 21 березня 1556 року спалили на вогнищі як єретика.

Доктор богослів'я в Кембриджському університеті, потім архієпископ Кентерберійській сприяв встановленню королівського верховенства в церковних справах, проведенню реформації і опису церковного майна.

Поступово Кранмер все більше переймався протестантськими ідеями і провів деякі реформи в своїй церкві. Хоча англіканська церква залишалася духовно близькою до католицької церкви, але вона широко користувалася Біблією, яку було перекладено на англійську мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівське військо зрадило правителя

Після відновлення католицизму при Марії Тюдор Кранмер був звинувачений у державній зраді й запроторений до в'язниці разом з двома іншими єпископами, які його підтримували. Усіх трьох засудили до спалення.

Католикам дуже хотілося, щоб Кранмер розкаявся і відмовився від своїх переконань. Його примушували до цього - довго тримали в ув'язненні й перед його очима спалили спочатку одного єпископа, який з ним сидів у в'язниці, а через декілька місяців й іншого. Кранмер попросив пощади, але не відрікся відрікся від своїх переконань. Його спалили публічно. Коли вогонь погас, кати стали ворушити золу. У ній знайшлися незгорілі частини тіла колишнього архієпископа. Вороги Кранмера стали стверджувати, що не згоріло серце єретика - воно, мовляв, було занадто просякнутий пороками.

У Лондоні поблизу Трафальгарської площі стоїть пам'ятник трьом першим англіканським єпископам, спаленим за часів правління Марії Тюдор.

Наполеон Бонапарт 20 березня 1815 року тріумфально увійшов у Париж. Почався другий етап його правління у Франції, котрий отримав назву "Правління 100 днів". Він проголошений імператором Франції 1804-го. Військовий стратег досяг вершини успіху - була завойована майже вся Європа

Зараз ви читаєте новину «Не згоріло - знайшли серце страченого проповідника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути