субота, 28 квітня 2018 08:20

Наполеона оголосили імператором крихітного острова

Наполеона оголосили імператором крихітного острова
Наполеон I Бонапарт після зречення. Фото: Wikipedia

28 квітня 1814 року французького імператора Наполеона I Бонапарта заслали на острів Ельба.

Наполеон Бонапарт був проголошений імператором Франції у 1804 році. Один з найвизначніших військових стратегів в історії, за кілька років він досяг вершини успіху - була завойована майже вся Європа. Але в 1812 році Наполеон зазнав перших суттєвих військових поразок - програв війну з Росією, втратив Іспанію у війні проти Британії, а у 1814 році Наполеон зазнав нищівної поразки від країн антифранцузької коаліції.

31 березня перші частини військ союзників увійшли в Париж, а наступного дня уряд Талейрана-Перигора оголосив імператора Наполеона I позбавленим влади. В ніч з 12 на 13 квітня Наполеон здійснив спробу покінчити життя самогубством. Але отрута виявилась неефективною і він вижив. За рішенням союзних монархів Наполеон отримав у володіння невеликий острів Ельба в Середземному морі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наполеон зазнав поразки під Ватерлоо

На пристані в Портоферрайо Наполеона зустрічав мер - П'єтро Традіті з срібною тарілкою, на якій лежали ключі від Морських воріт. Справжні ключі від воріт були втрачені і мер наказав терміново позолотити ключі від власного підвалу. Тепер ці підвальні, спішно позолочені ключі лежали перед Наполеоном. Новий господар Ельби звернувся до мера з традиційною фразою: "Візьміть ці ключі собі, пан мер, вони не знайдуть більш ощадливих рук". Наполеон, познайомившись з володіннями, засмутився, побачивши, яке "мале і бідне його нове королівство".

Але життя тривало. Наполеон на Ельбі був і в засобах обмежений. Йому надано річний дохід в два мільйони франків в паперах французької державної ренти, але гроші не надходили вчасно. Дозволяли утримувати особисту охорону з шестиста осіб, а також Наполеона оголосили Імператором острова. Хоча він був номінально сувереном Ельби, острів контролювали британські військово-морські патрулі. Протягом цих місяців Наполеон здійснив низку економічних та соціальних реформ для підвищення якості життя на Ельбі.

Він перебував на Ельбі протягом дев'яти місяців, і 21 дня після чого втік із острови й повернувся до Франції 26 лютого. Після поразки Наполеона при Ватерлоо, його було заслано знову, цього разу на безплідний та ізольований Острів Святої Єлени у Південній Атлантиці.

Зараз ви читаєте новину «Наполеона оголосили імператором крихітного острова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути