середа, 01 квітня 2015 10:15

201 рік тому Наполеона позбавили влади й відправили в заслання

Автор: Поль Деларош
  Наполеон після зречення у Фонтенбло
Наполеон після зречення у Фонтенбло

1 квітня 1814 року, через день після входження союзницьких військ Росії, Прусcії, Австрії та Великобританії в Париж, колишній міністр закордонних справ Франції Шарль Моріс де Талейран-Перигор сформував тимчасовий уряд, котрий оголосив про позбавлення Наполеона I влади.

Наполеон Бонапарт був проголошений імператором Франції у 1804 році. Один з найвизначніших військових стратегів в історії, за кілька років він досяг вершини успіху - була завойована майже вся Європа. Але в 1812 році Наполеон зазнав перших суттєвих військових поразок - програв війну з Росією, втратив Іспанію у війні проти Британії, а у 1814 році Наполеон зазнав нищівної поразки від країн антифранцузької коаліції.

Похід союзників у Францію розпочався ще взимку, коли союзницькі армії - Сілезька під командуванням генерал-фельдмаршала Гебхарда Лебрехта Блюхера фон Вальштатта (75 тисяч чоловік), Головна на чолі з фельдмаршалом Карлом Філппом, князем Шварценбергом (198 тисяч солдатів), і Північна під командуванням Жака Батиста Жюля Бернадотта (180 тисяч) - перейшли Рейн. У той же час із Південної Франції на Париж рухались іспанські та британські війська під командуванням Артура Веслі (Веллінгтона).

Незважаючи на ряд невеликих локальних успіхів, Наполеон не зміг отримати вирішальної перемоги - проти 350 тисяч військ союзників він виставив лише 120-тисячну армію, і 31 березня перші частини військ союзників увійшли в Париж, а наступного дня уряд Талейрана-Перигора оголосив імператора Наполеона I позбавленим влади.

В ніч з 12 на 13 квітня Наполеон здійснив спробу покінчити життя самогубством. Але отрута виявилась неефективною і він вижив. За рішенням союзних монархів Наполеон отримав у володіння невеликий острів Ельба в Середземному морі, куди був висланий 20 квітня 1814 року. На початку 1815 року Наполеон втік з Ельби і на короткий час зумів повернути собі владу.

Зараз ви читаєте новину «201 рік тому Наполеона позбавили влади й відправили в заслання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути