четвер, 18 червня 2015 10:27

200 років тому Наполеон зазнав поразки під Ватерлоо

18 червня 1815 року відбулась битва під Ватерлоо, в якій французи на чолі з Наполеоном зазнали поразки від об'єднаних сил англо-голландських і прусських військ. Так закінчилась наполеонівська ера в європейській історії.

Автор: Wikipedia
  Битва при Ватерлоо, Вільям Садлер.
Битва при Ватерлоо, Вільям Садлер.

У 1812 році Наполеон зазнав перших військових поразок, втративши Іспанію у війні з Англією і провівши невдалу військову кампанію проти Росії, і в 1814 році був позбавлений усіх посад і відправлений на заслання на острів Ельба в Середземному морі, звідки втік на початку 1815 року і зумів знову прийти до влади.

Намагаючись протистояти силам антинаполеонівської коаліції, Бонапарт планував розбити суперників поодинці, і 16 червня 1815 року він наніс поразку прусським військам Гебхарта фон Блюхера у битві під Ліньї (Бельгія) і, залишивши переслідувати їх третину своєї армії, решту 72 тисячі військових направив проти 68-тисячної армії герцога Веллінгтона, яка зайняла оборонні позиції поблизу селища Ватерлоо (Бельгія), за 20 кілометрів на південь від Брюсселю. Фатально помилившись і прочекавши півдня, Наполеон почав атаку лише пополудні, коли війська Блюхера вже підійшли до Ватерлоо і приєднались до англійців. Повівши годинну артпідготовку і декілька невдалих атак по центру позицій союзників, Наполеон дав можливість реорганізувати англо-прусську оборону, і о 19-15 прусські війська провели сильну атаку зі сходу, прорвали французьку оборону і змусили французів в паніці тікати з поля бою.

Битва при Ватерлоо була програна. В ній французи втратили 25 тисяч убитими та пораненими і 9 тисяч полоненими, союзники - близько 23 тисяч осіб. 22 червня Наполеон повернувся у Париж, зрікся влади на користь сина і 15 липня у порті Рошфор здався англійцям, сподіваючись виїхати до США. Але англійці вислали його на віддалений острів Святої Єлени у Південній Атлантиці, де він і помер у травні 1821 року у віці 51 рік. В 1840 році його тіло перевезли до Франції і з почестями поховали в Будинку Інвалідів.

Зараз ви читаєте новину «200 років тому Наполеон зазнав поразки під Ватерлоо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути