вівторок, 30 липня 2013 19:14

Найгарнішу дерев'яну церкву Карпатського регіону колись виміняли на сіль
7

Фото: Фото: Ольга Швед

У місті Дрогобич, що на Львівщині, у самому центрі міста знаходяться дві дерев'яні церкви, які були збудовані сотні років тому. Більш відома, Церква святого Юра — дерев'яна тризрубна церква кінця 15— початку 16 ст. славиться  своїми унікальними внутрішніми розписами та не менш унікальним іконостасом середини 17 століття. 21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Камбоджі церква Святого Юра внесена до списку світової спадщини в числі 16-ти дерев'яних церков Карпатського регіону Польщі і України. У цьому списку дрогобицька церква Св. Юра була поставлена на перше місце як одна з найгарніших.

Дерев'яна тризубна церква Воздвиження Чесного Хреста була побудована на початку 17 століття. У1661 р. церква була добудована: над бабинцем була облаштована каплиця Івана Предтечі з виходом на відкриту зовнішню галерею. Тоді ж біля неї була зведена дзвіниця, яка також збереглася до наших часів. При вході до церкви збереглися також старовинні розписи з ликами святих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відкрили виставку унікальних артефактів від трипільської культури до Київської Русі

Про церкву Святого Юра розповідають історію, що у 1656 році ця церква була перенесена у Дрогобич з карпатського села Надіїва, що поблизу міста Долини Івано-Франківської області. Жителі дрогобицького соляного передмістя обміняли вже стареньку по тих мірках церкву на сіль, яку добували у Дрогобичі. Церкву розібрали та перевезли до Дрогобича на волах. Встановили на місті тої, що була зруйнована татарами. Дрогобиччани встановили новий іконостас роботи Стефана з села Медики біля Перемишля. Кожен сантиметр стін храму вкритий давніми розписами на релігійні теми. Рельєф різьби виноградної лози на іконостасі схожий до різьби на камені. У 1678 році збудували поруч дзвіницю. Далі церква зазнавала  перебудов та вдосконалень, а з початком 18 ст. набула вигляду, подібного до сучасного. Нині церква св. Юри є однією з найкраще збережених пам'яток галицької архітектури.

Найдавніші згадки про церкву Чесного Хреста сягають 16 століттям. Біля входу на хори зберігся напис, котрий свідчить що церква "создася іюлія дня 6 року божого 1661".  Від давньої будівлі збереглися зруби вівтаря, нави і бабинця на висоту до  карнизу. Тоді ж було виготовлено іконостас, два яруси якого збереглися, і розписано вівтар. Згадується ймовірний майстер Григорій, за іншими даними – автор давнішої частини іконостасу Федько та його учень. Первісно церква була одноповерхою, але у 1661 р. над бабинцем було споруджено каплицю св. Івана Хрестителя під наметовим дахом, в результаті чого церква стала двоповерховою. Ще однією особливістю церкви є незвично широке піддашшя, яке охоплює тільки вівтар, а й бабинець. Унікальними є збережені розписи на стінах галереї храму та порталах в екстер'єрі.

Поряд з церквою з північно-східного її боку при дорозі стоїть дерев'яна ж дзвіниця. Це висока, дерев'яна, квадратна в плані, триярусна, каркасна будівля, накрита наметовим дахом. Зведено її в 2-й половині 17 ст.  Закрито церкву було у 1961 р. А після реставрації 1971 р. перетворено на музейний об'єкт. Церква  знаходиться на території пожежної частини, пройти до неї можна будь-коли.

Обидві дерев'яні церкви – святого Юрі і Чесного Хреста – належать до дрогобицького музею.

Зараз ви читаєте новину «Найгарнішу дерев'яну церкву Карпатського регіону колись виміняли на сіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути