вівторок, 23 липня 2013 18:01

Скелет вимерлої морської корови Стеллера зберігають у львівському зоомузеї
13

Фото: Фото: Ольга Швед

Зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка належить до числа найстаріших університетських музеїв Європи.

У музеї зберігають понад 170 тис. екземплярів, понад 130 зразків тварин, які вперше були виявлені та описані для науки. Вони походять з України, Росії, Польщі, Бразилії, Індії, Мексики, Австралії, Східної та Центральної Африки, країн Центральної Європи. Цінна колекція тропічних цикад та блощиць, яким майже 200 років, колекція метеликів Європи, гігантська японська саламандра, тритони. Орнітологічна колекція охоплює понад 1000 видів птахів, що становить 1/10 від їх світового різноманіття. До унікальних експонатів належить колекція колібрі та нектарниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці сперечаються хто створив найдавніші малюнки - люди чи неандертальці

Тут зберігається один з найбільш рідкісних експонатів світу - скелет зниклої понад 250 років тому морської корови Стеллера. На Землі залишилося усього 27 таких екземпляри та понад 550 кісток, які зберігаються у 51 музеї в 42 містах. У 1904 році львівські музейники отримали величезну посилку з Острова Беринга. Всередині лежав розібраний на частини скелет морської корови. Жителі острова прислали її на знак вдячності засновникові музею, досліднику і професору Бенедикту Дибовському, який лікував острів'ян.

Морська корова або стеллерова корова (Hydrodamalis gigas) — вимерла морська тварина з родини дюгоневих ряду сирен. Була єдиним видом цього ряду який мешкав у холодних водах. Важила  до 3,5 тонн. Мешкали табунами поблизу Командорських островів у Тихому океані. Вони майже не пірнали й плавали на мілководді, харчуючись морською капустою. Уперше європейці побачили морських корів 6 листопада 1741 року. Морські корови зовсім не боялися людей, що дуже полегшувало процес полювання. Вони стали продовольчою базою промислових експедицій. Тварин знищили усього за 27 років заради  м'яса, жиру і шкіри. Остання морська корова ймовірно загинула у 1768 році.

Зараз ви читаєте новину «Скелет вимерлої морської корови Стеллера зберігають у львівському зоомузеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути