четвер, 25 липня 2013 17:37

У Львові під час дорожнього ремонту знайшли середньовічний мур
5

Фото: Фото: Ольга Швед

24 липня у Львові під час ремонту дороги на вулиці Городоцькій в центрі міста робітники "Львівавтодору" знайшли фрагменти кам'яних і дерев'яних конструкцій. Знахідки на глибині від одного до двох метрів періоду середньовіччя. За деякими версіями, це або частина оборонного муру Львова, або стіна костелу св. Станіслава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Львова показують ретро-фотографії місцевих жителів

"Мур цікавий, зроблений з потужних кам'яних брил, на вапняно-пісочному розчині, що вказує на те, що він є давній. Характерною ознакою муру є те, що він "крутиться", тобто він апсидного типу. Відповідно, такі апсиди наштовхують на думку про те, що тут могла стояти якась сакральна споруда. За часів Середньовіччя орієнтовно на цьому місці стояв костел Святого Станіслава. При костелі функціонував лепрозорій – шпиталь з монастирем, де лікували хворих на проказу. Це може бути досить суттєвою знахідкою. Погано, бо значна частина муру є поруйнована комунікаціями. Маємо також фрагменти керамічного матеріалу та кілька монет. Їхній вік зараз встановлюється. А також знайшли турецьку керамічну люльку 18 століття", - каже  представник львівської рятівної археологічної служби Остап Лазурко.

П'ятеро археологів працюють над дослідженням та розкопками. Дорожні ремонтні роботи призупинили до понеділка. Усі знахідки після дослідження передадуть до історичного музею.

Зараз ви читаєте новину «У Львові під час дорожнього ремонту знайшли середньовічний мур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути