четвер, 15 серпня 2013 11:30

Найдавніші фішки у формі свиней виявили в Туреччині

Автор: Фото: zhelezyaka.com
 
У Туреччині знайдено невеликі вирізані в каменю фігурки, які можуть виявитися найдавнішими у світі фішками. Так вважають турецькі археологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казахський академік заявив, що папір винайшли в Казахстані

Вік предметів становить майже 5 тис. років, повідомляє Discovery. Артефакти були виявлені в могильному пагорбі Ba?ur H?y?k розміром 250х150 м, розташованому недалеко від міста Сіїрт на південному сході Туреччини. Всього дослідниками було знайдено 49 невеликих кам'яних фігурок різних форм, розфарбованих зеленою, червоною, синьою, чорною і білою фарбами.

Деякі з них зображували свиней, інші - собак і піраміди. Деякі нагадували за формою кулі та кульки. Крім того, археологами було виявлено три фішки у вигляді кільця з білих раковин, в які були вставлені чорні круглі камені.

Автор: Фото: zhelezyaka.com
 
Відкриття, зроблене в ході розкопок в Туреччині, унікальне, оскільки дослідникам вдалося виявити відразу велику кількість предметів в одному місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Батумі виявили посудини для зберігання вина віком більше 2 тисяч років

Схожі артефакти раніше знаходили в двох могильних пагорбах Tell Brak і Jemdet Nasr на північному сході Сирії та в Іраку. Але це були лише окремі розрізнені знахідки.

Археологи вважають, що подібні ігри зародилися в регіоні Родючого півмісяця і в Єгипті 5 тис. років тому, а потім стали популярні в інших районах.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніші фішки у формі свиней виявили в Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути