вівторок, 02 квітня 2013 11:17

Італійські археологи знайшли вхід до царства мертвих, де гинуть птахи
6

Фото: Фото: news.discovery.com

Італійські археологи повідомили, що знайшли портал, який веде до царства мертвих. Він відомий також як врата Плутона (повелителя загробного світу в давньоримській міфології), повідомляє Discovery.

Про знахідку було оголошено в березні на конференції в Стамбулі. Відкриття було зроблене під час розкопок руїн стародавнього фрігійського міста Іераполіса на південному заході Туреччини групою під керівництвом професора класичної археології в університеті Саленто Франческо д'Андрія. Професор розповів, що археологи знайшли "врата до пекла" шляхом реконструкції маршруту термального джерела

Врата Плутона вважалися точкою входу до царства мертвих. Давні люди описували це місце як заповнену отруйним повітрям печеру, досить велику для того, щоб туди через обгороджений вхід могла потрапити людина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці підтвердили прив'язку царства Аїда до Керчі

"Це простір, заповнений туманом, таким щільним, що неможливо побачити землю. Будь-яка тварина, що потрапило всередину, вмирає миттєво, - писав давньогрецький історик Страбон. - Я кинув туди горобців, вони випустили останній подих і впали мертвими".

Сьогодні від святилища Плутона збереглися залишки храму, басейну і розташованих зверху сходів.

"Люди могли спостерігати священні обряди зі сходів, але не могли наближатися до брами. Перед ними могли стояти тільки священики", - пояснив італійський археолог.

Храм, що функціонував до 4 ст. н.е., був важливим місцем паломництва часів пізньої античності. Щоб дізнатися майбутнє, паломники робили обмивання в басейні і спали поруч з брамою. Пари, що виходили з-під землі, могли викликати галюцинації.

Під час розкопок учені змогли переконатися в правоті Страбона: кілька птахів загинули у них на очах, занадто наблизившись до "брами в пекло".

Зараз ви читаєте новину «Італійські археологи знайшли вхід до царства мертвих, де гинуть птахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути