Ексклюзиви
середа, 14 лютого 2018 11:15

Масляна середа: сьогодні йдуть пригощатися до тещі

Масляна середа: сьогодні йдуть пригощатися до тещі
На Масляну середу ласують млинцями з різними начинками Фото: luxnet.ua

Масляна триває тиждень. Середу називають "ласункою", "ласунею". Вважалося, що в середу-ласунку, потрібно з'їсти стільки млинців, скільки душа забажає. Ще казали, що слід з'їсти стільки млинців, скільки собака хвостом змахне.

Особливо в середу готувалися тещі, адже саме в цей день до них у гості просто зобов'язані були заглянути зяті, серед них і майбутні, які вже отримали батьківське благословення на укладення шлюбу. У середу тещі приймали своїх зятів у гостях і пригощали млинцями, а щоб розважити їх, збирали всіх рідних і знайомих. Цій традиції присвячена чимала кількість прислів'їв та приказок, жартівливих анекдотів і пісень.

У народі вірили: якщо чоловік вибирає млинці або вареники із солоною начинкою, значить він впертий і з гонором. А якщо солодкими ласує, то ніжно і лагідно обходитиметься зі своєю дружиною.

Раділи тещі, якщо зять багато їв: значить, не ледачий і працьовитий, пише сайт "Рідна".

Цього дня закінчувалася Вузька Масляна, коли ще можна було працювати.

Існують поради для тих, хто не має багато часу на кулінарні вигадки:

Пам'ятайте, якщо прошарувати улюбленою начинкою стопку млинців і запекти у духовці, можна отримати справжнісінькій торт.

Змазувати сковороду олією за допомогою силіконового пензлика, тоді олії піде менше.

Якщо млинців дуже хочеться, а ви на правильному харчуванні – не впадайте у відчай, адже існує безліч рецептів дієтичних млинців до Масляної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки коштує приготувати млинці

Ось простий рецепт млинців, який підійде і тим, хто дотримується дієти.

Інгредієнти:

2 яйця

2 ст. борошна

2 ст. молока (можна знежиреного)

2 склянки газованої води

Сіль

1 ст. л. цукру або цукрозамінника

1 ч. л. погашеної соди

1 ст. л. олії

Змішуємо тісто з яєць, молока та борошна. Додаємо сіль, оливкову олію та і погашену соду. Перемішуємо. В останній момент додаємо в тісто газовану воду.

Випікаємо млинці, змастивши сковороду олією тільки перед випіканням першого млинця. Олія може бути оливковою, або соняшниковою, залежно від смаку.

Начинка до млинців може бути солодкою або соленою. Солодку начинку можна приготувати із сиру, полуниці, карамелі. Солену – із печериць, печінки, сьомги.

З 12 лютого 2018 року починається Масляна – тиждень перед Великим постом. Деякі народознавці стверджують, що це не українське свято, а запозичене у росіян і білорусів. Інші посилаються на давньослов'янські коріння Масниці і зазначають, що вона зародилася за часів Київської Русі.Традиція святкування Масляної спостерігається більше в Києві, Харкові, Херсоні тощо – тобто в центральних та східних областях більше, ніж на Західній Україні.

Зараз ви читаєте новину «Масляна середа: сьогодні йдуть пригощатися до тещі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути