середа, 05 грудня 2012 18:12

Людські черепи й каски 19 століття: харківські підземелля відкриють для туристів
12

Фото: Фото: 057.ua

Мало хто з харків'ян знає про існування ходів під старовинними будівлями Харкова, однак, їх безліч, що ще далеко не всі були досліджені, повідомляє 057.ua.

Як розповідають історики, добре збережених підземель вкрай мало. За минулі роки багато з них обвалилося. Найвідоміші зі збережених - це підземелля на вулиці Римарській (знаходиться під будівлею обласної філармонії); в підвалі одного з харківських коледжів; підземний хід під Свято-Покровським храмом і лаз під харківською обласною клінічною лікарнею № 3, більше відомою як 15-я лікарня.

Харківські підземні ходи побудовані ще в далекому 19 столітті. Вони мають довгу історію. У зв'язку з цим серед дослідників і краєзнавців побутує багато легенд. Одна з них пов'язана з Сабуровою дачею (15-я лікарня або "п'ятнашка").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У луцьких підземеллях туристи шукають привидів

У 1905 році до Харкова прибув революціонер Федір Сергєєв (більш відомий як Артем). Він мав намір організувати повстання, тому його розшукувала поліція. У пошуках бунтівника поліціянти обшукали все місто, але так його і не знайшли. У цей час Артем переховувався на Сабуровій дачі і влаштував на території психлікарні штаб квартиру революціонерів. У підземеллі лікарні перебував з схованку зі зброєю та агітаційною літературою. Підземелля мало 4 входи та 150 метрів відгалужень. Все ж поліції вдалося з'ясувати, що Артем ховається на Сабуровій дачі, але обшук нічого не дав. Під час нальоту революціонер сховався в підземеллі. Існує теорія, що він підземним ходом пішов за територію садиби.

"Підземний хід під "п'ятнашкою" дійсно існує, але підтвердження того, що через нього втік легендарний Артем, ми не знайшли, хід частково зруйнований, як і всі в Харкові, й за межі комплексу не виходить. А ось зброю і агітаційну літературу більшовики там цілком могли ховати", - розповідає член правління Харківського обласного благодійного фонду сприяння історико-культурним дослідженням "Діти підземелля" Олексій Лях.

Основна маса розкопаного - це битий посуд, порожні пляшки, й іржаві металеві інструменти: лопати, кирки та інший непотріб. Але бувають і винятки. Наприклад, в одному з тунелів на Сабуровій дачі під час розкопок "Діти підземелля" виявили людські черепи. Дослідники припускають, що їх в 20 столітті використовували для вивчення студенти.

Існує теорія, що підвальні приміщення Свято-Покровського монастиря, які зараз використовуються для господарських потреб, колись були усипальницею високопоставлених священнослужителів та іменитих харків'ян. Але на даний час немає ніяких доказів того, що дане приміщення 120 років тому використовувалося як культова споруда і стало місцем поховання ряду знатних городян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніч у Львові": екскурсії в підземелля з катуваннями, цвинтар та вистави

"У 1854 році підвал під храмом був розширений і перетворений на "підземний храм, що має бути місцем спокою і поминання покійних архіпастирів Харківської єпархії", - розповідає член правління фонду "Діти підземелля" Ігор Денисенко.

За його словами, в "Історико-статистичному описі Харківської єпархії" (1852 рік) Філарет пише про те, що під склепіннями нижньої церкви ховали багатьох знатних харків'ян Слобожанщини. Наприклад, там знаходиться родинний склеп Квіток. Ця підземна церква-усипальниця пережила пожежу в 1875 році, а в кінці 19 століття була перенесена в нижню церкву Свято-Озерянського храму.

Підземелля, в яке вдалося потрапити журналістам, знаходиться в самому серці міста - в районі станції метро "Історичний музей". Зараз воно одне з небагатьох, куди пускають відвідувачів. Але спуститися туди можна тільки в супроводі досвідчених дослідників. Обивателів і любителів "екстриму" просто так туди не пускають.

Спускатися в тунель доводитися крутими сходами, які ведуть до великого запорошеного приміщення. Там необхідно залишити свої сумки та верхній одяг, оскільки в підземеллі вузькі коридори і зайві речі будуть тільки заважати. Тим більше, в тунелі тепло, тому куртка в будь-якому випадку не знадобиться.

Далі йде спуск в саме підземелля. У лабіринті темно - без ліхтаря ніяк не обійтися. Бажано навіть, щоб він був не один. Так буде легше долати "незручні" частини підземелля: ті, де висота стелі сягає не більше метра і доводиться дертися або на колінах, або навприсядки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дніпропетровську почали проводити екскурсії старовинними підземеллями

Є в підземеллі і ділянки, де висота тунелю сягає двох метрів. Там можна випростатися і трохи відпочити. Далі йдуть не до кінця прориті ходи. Поки в них пролізти можна тільки лежачи.

Стіни лабіринту покриті цеглинами і піском, підлога - суха земля. До речі, дихати в підземеллі важкувато, оскільки там сухе повітря і незвичайний запах. Але це все одно не применшує незвичайних відчуттів. Особливо для тих, хто потрапив туди вперше.

Підземелля, які знаходяться під Харковом і великими містами області, організатори незабаром сподіваються перетворити в місце для екскурсій. Водити туди дітей члени благодійного фонду хочуть вже з наступного року. Але поки, активісти приводять сюди зацікавлених харків'ян, щоб привернути увагу до проблеми збереження давніх ходів. Вибирають безпечні, просторі підземелля. Хоча тому, хто потрапив сюди вперше, вражень і спогадів вистачить надовго, обіцяють екскурсоводи.

Зараз ви читаєте новину «Людські черепи й каски 19 століття: харківські підземелля відкриють для туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути