вівторок, 09 жовтня 2012 13:56

Плиту 19 століття зі склепу Артема Терещенка знайшли на господарському подвір'ї

Автор: Фото: Наталія Павленко
  Подейкують, що об надгробну плиту обтирали ноги
Подейкують, що об надгробну плиту обтирали ноги

У Трьох-Анастасіївській церкві у Глухові Сумської області зберігся склеп родини Терещенків.

Відома в Україні і царській Росії родина цукрозаводчиків Терещенків крім свого багатства славилася благодійністю. За свій кошт перші підприємці побудували у Глухові ремісниче училище, жіночу і чоловічу гімназії, вчительський інститут (який пізніше закінчили Олександр Довженко і мама Віктора Ющенка), банк, безкоштовну лікарню святої "Єфросинії, притулок для сиріт, і власне Трьох-Анастасіївську церкву.

Все це і зараз є і функціонує у Глухові, хоча і носить інші назви, а в церкві - у нижньому храмі - можна відвідати склеп Терещенків.

"Артем Терещенко - перший у роду комерсант - задумав розташувати у склепі труни у формі генеалогічного дерева. Туди вмістилося б кілька десятків його нащадків, - розповідає екскурсовод Олександр Мірошниченко. - Але нагрянула революція, і вся родина утекла до Парижу. У склепі поховані тільки Артем Терещенко, його дружина, два сини і невістка. У роки революції до склепу вночі пробралися грабіжники, пробили дірку у підлозі і пробралися у одну із поховальних камер усипальниці. Ходила така байка, що обібрали тіло одного з Терещенків і викинули його на глум на вулицю. Дослідження так ніхто і не проводив, за радянських часів зробили нову підлогу і тільки у 2003 році до Глухова прибуло близько 20 нащадків роду Терещенків із-за кордону. Багатство своє вони давно втратили, у деяких ледве вистачило на квитки до Борисполя, але усім хотілося подивитися, де поховане коріння роду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давню обсерваторію на горі Піп Іван відновлять для студентів і туристів

За ініціативи іноземців у Глухові було прийнято рішення відкрити один із склепів. На той час зберігся тільки приблизний план поховань, тому довелося в кількох місцях пробивати підлогу і запускати відеокамеру, щоб найти поховання.

Нарешті таке місце було знайдено. Це виявися склеп, в якому раніше побували грабіжники.

"Коли туди спустилися дослідники, побачили гарно запаяну цинкову труну із скляним віконечком. З нього стерли пил і очам відкрилося тіло сина Артема Терещенка - Ніколи з перехрещеними на грудях руками і хрестиком у них. Збереглися мундир, навіть залишки шкіри і розкішних вусів та бороди, за якими його впізнали. Тіло пролежало 100 років. Очевидно грабіжники не відривали труну, бо побачили, що на одязі немає цінних нагород і прикрас, які вони сподівалися поцупити. Ми теж залишили її закритою, боячись, що під впливом повітря, бактерій тіло за дуже короткий термін почне розкладатися. Забрали тільки старі вінки із порцеляновими квітами, які виставили в музеї. Весь склеп був обтягнутий із середини товстенним войлоком, який очевидно не пропускав вологу".

Зараз у нижньому храмі за кошт нащадків Терещенків встановлені 5 нових могильних плит. А справжню плиту із склепу Артема Терещенка вдалося знайти у сусідському подвір'ї, об неї кажуть, витирали ноги після городу.

Зараз ви читаєте новину «Плиту 19 століття зі склепу Артема Терещенка знайшли на господарському подвір'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути