четвер, 20 вересня 2012 12:11

У Львові жоден музей не хоче зберігати каналізацію 14-17 століття
5

Дерев'яна каналізація в період, коли її розкопали
Фото: Фото: istpravda.com.ua
Дерев'яна каналізація в період, коли її розкопали
Зараз історична каналізація розтрощена
Зараз історична каналізація розтрощена

Під час реконструкції вулиці Лесі Українки та заміни каналізаційних систем у центрі Львова біля будинку №7 будівельники знайшли старовинну каналізацію.

"Тут будівельники влаштовували колектор, - розповідає археолог з археологічної служби Остап Лазурко. - Розчищали ковшем землю і потрапили на дерево. Виявилося, що це дерев'яний каналізаційний колектор 14-17 століття. Дізнатися точніше вік і взяти спили з нього неможливо, бо він видовбаний у цільному дереві й відповідно середина дерева вибрана і кільця втрачені. Тому ми датуємо його лише на основі історичних даних через те, що знаємо — на початку 15 століття у Львові почали прокладати керамічний водопровід. Відповідно ми ще корегуємо 100 років і виходить така дата, як я вже сказав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові розкопали систему оборони міста 14-18 ст.

Керамічний водопровід у Львові не прижився, Він потребує великої уваги і ремонту. Через навантаження він тріскається.

"Що це каналізація ми зрозуміли через те, що зверху була кришка, яку у разі потреби можна підняти, прочистити і знов накрити й закопати - говорить науковець. - Підозрюємо, що вела вона до Полтви, бо направлена з горбка у її сторону. А під колектором виявлена дерев'яна дорога, дату якої ми ще не знаємо, її частинку ми відправили у Польщу на експертизу. За логікою вона зроблена раніше другої половини чотирнадцятого століття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вулиці Лесі Українки у Львові ще одна знахідка - мур Низького замку

Зараз історична каналізація розтрощена.

"Поки дерево лежить у болотистому ґрунті, де немає доступу повітря, то воно зберігається, а як тільки воно потрапляє на поверхню, його треба консервувати, - розповів археолог. - На жаль, ми не маємо такої змоги. Щоб його зберігати треба його викопувати повністю, обробляти речовинами спеціальними й зберігати у музеях, а вони таких речей брати не хочуть. Ми вже знаходили багато цікавих подібних речей, але вони просто не хочуть цього брати. Таке вже нікому не потрібне".

Наразі археологи проводять дослідження на місці знахідки каналізації. Крім неї під землею знайшли залишки понад 10 веж і зараз проводять роботи з консервації та музеєфікації збережених елементів першої лінії фортифікацій Львова.

Зараз ви читаєте новину «У Львові жоден музей не хоче зберігати каналізацію 14-17 століття ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути