субота, 17 листопада 2012 16:10

Львів'янам показали справжню катівню під кабінетом мера
7

Фото: Валерій Шмаков

Під час екскурсій підземеллями Львівської міської ради в рамках акції "Ніч у Львові" відвідувачів провели коридорами спражньої катівні, яка колись тут знаходилась.

Екскурсії проводились під живу давню середньовічну музику. Стіни підземелля були заставлені різними мистецькими інсталяціями і підсвічені різнокольоровим світлом, а гід одягнений у костюм шута.

Звістка про катівню під кабінетом львівського мера для багатьох стала несподіванкою. Хоч і про методи допитів та тортур екскурсовод детально не розповідав, та дещо з історії львівської катівні відвідувачі таки дізналися. Так, тюремні камери тут були зовсім маленькі, але носили дуже незвичні назви: "Під скарбницею", "Під ангелом".

Але одна з тюремних камер називалася "Шаля". Проте, вона знаходилась не тут, а на першому поверсі, при вході, де зараз розміщена охорона. В цю камеру саджали людей, яких називали прохачі. Вони надокучали чиновникам тим, що часто у них щось для себе просили. Як правило, це стосувалося власних, особистих потреб.

"За подібне урядовці мали право закривати таких людей у кімнату для прохачів, які називали шалями. Їх тримали там до того моменту, поки людина не змінювала свою думку. Тоді вона вже казала: "Мені нічого не треба, я нічого не хочу, я щаслива людина" - виходила на волю і ставала щасливою. Хоча могла стати і божевільною", - пожартувала екскурсовод.

Є у львівській катівні і своя легенда про привида. Так, в часи, коли у Львові було заборонено проводити дуелі, один чоловік не дотримався цієї заборони і влаштував якийсь турнір. За це його засудили до смертної кари. Батьки звісно не хотіли втратити свого сина і дали хабаря в 30 срібняків кату, щоб той його не вбивав. І кат на це погодився. На страті він замахнувся сокирою один раз і зробив на шиї чоловіка тільки насічку. А це все відбувалось привселюдно. Люди ахнули. І кат у місті був відомий, із багаторічним стажем.... Замахнувся вдруге - і знову насічка. Замахнувся втретє — знову те саме. А люди в той час були забобонні та повірили у невинуватість цієї людини. Вони подумали, що це знак і тому попросили відпустити його. І судді погодились, за що потім пошкодували. Тому що той чоловік, якого відпустили, потім зробив ще дуже багато різних злочинів та вбивств. А ката почали мучити докори сумління і згодом він наклав на себе руки.

"Де правда, де легенда вирішувати вам. Але кажуть, що цей кат опівночі ходить по підвалам і намагається будь-кому віддати ті 30 срібняків, щоб тим самим викупити свою вину. Тому дивіться пані та панове, може і вам тут хтось зараз запропонує 30 срібняків...", - зауважив гід.

"А ви з дитинкою пройдіть ближче, - промовив екскурсовод до молодої мами з малечею. - Малюк, ти духів не боїшся і привидів? Ні? Правильно, молодець! Їх не існує, я от за 250 років їх ні разу не бачив..."

Після моторошних історій відвідувачів підземелля повели у дворик ратуші, де їм показали фаєр-шоу.

Нагадаємо, у пятницю, 17 листопада, стартувала акція "Ніч у Львові". Тільки на п'ятничні екскурсії зареєструвалися 2,5 тис.осіб. Очікується, що в акції візьмуть участь близько 10 тис. мешканців та гостей міста.

Зараз ви читаєте новину «Львів'янам показали справжню катівню під кабінетом мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути