субота, 17 листопада 2012 10:45

Львів'янам дозволили посидіти у кріслі мера
6

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні вночі у рамках фестивалю "Ніч у Львові" о 00:00 розпочалася нічна екскурсія кабінетом мера Андрія Садового. Проводив її нічний міський голова Львова, історик Ігор Лильо. Послухати історію ратуші та кабінету прийшли близько 20 людей. Екскурсія була безкоштовною.

Кабінет мера складається із двох кімнат – попередня кімната, де сидить секретар, і сам кабінет Садового.

"Раніше кабінет мера був на поверх вище, адже вважалося, що кімната керівника має бути зверху, - розповів історик. – Лише за правління минулого міського голови Куйбіди ці кімнати стали кабінетом мера".

У самому кабінеті мера є довгий стіл для нарад. За нього попросили сісти усіх екскурсантів.

"У кабінеті мера є багато раритетних речей, проте із часу побудови ратуші у 1827 року тут збереглися лише два п'єци (пічки – ред.), - розповів історик. – вони досі зберегли свій автентичний вигляд".

У двох кутах кімнати стоять білі п'єци оздоблені різноманітними елементами декору. Садовий працює за старовинним коричневим столом. На ньому є лише ноутбук "Хюлет", пакет, мишка, годинник й настільна лампа.

"У давнину, коли когось із європейських чиновників відправляли служити у Львів, то всі вважали наше місто кінцем Європи, де немає, що робити, - сказав історик. – Але коли приїжджали сюди, то усі розуміли, що в місті зі знанням німецької мови можна побудувати міцну кар'єру й вони з радістю лишалися у нас".

Потім людей запросили вийти на мерський балкон.

"Перед Євро саме на цьому балконі Андрій Садовий запрошував європейців до нас у гості, - розповів Лильо. – А знаєте, колись прямо під цим балконом стояв стовп ганьби. До нього прив'язували усіх, хто обдурював людей на базарі, продавав неякісні речі, задивлявся на чужих жінок, чинив розпусту й погано керував містом. У нас в музеї досі зберігся оригінал цього стовпа. Є й точна копія. Відкрию вам таємницю. Нічна влада міста працює над тим, щоб повернути цей стовп назад. Щоб чиновники згадували про те, що треба працювати чесно й совісно".

Після прогулянки на балконі людям запропонували посидіти у мерському кріслі.

"Денний міський голова ніколи не дозволяв комусь іншому сидіти у своєму кріслі, проте я ж не денний, а нічний голова, - засміявся. – Тому, може хтось із вас після цієї процедури відчує у собі сили поборотися за місце мера на наступних виборах. Тому даю кожному можливість сісти тут, як справжньому міському голові й зробити собі фото на пам'ять".

"Відчуття цікаві, - розповіла Марта Морква. – Не знаю чи хтось повірить, що то кабінет Садового, але для себе я згадку точно матиму".

Зараз ви читаєте новину «Львів'янам дозволили посидіти у кріслі мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути