неділя, 14 жовтня 2012 16:22

"Ні Колеснікова, ні Порошенка, ні Тігіпка не буде" - міністри проігнорували Львівський економічний форум
9

На "Львів Арені" пройшов 12 міжнародний економічний форум
Фото: ФОТО: Ігор ХОМИЧ

"Хух, ледве ту "Арену" знайшли. Двадцять хвилин кружляли машиною навколо будівлі. Я такого туману зроду-віку не бачила, а ти?" - перемовляються дві жінки у чорних класичних костюмах. В кожної на шиї синьо-білі беджі "учасник форуму". Стоять вранці при вході на стадіон "Арена-Львів".

Тут проходить 12 міжнародний економічний форум у Львові.

10.00. У конференц-залі стадіону "Арена-Львів" зібралося близько 400 чоловік. Усі в костюмах. Хтось займає місця, хтось допиває каву поруч у буфеті. Усі чекають на чиновників, які мають відкрити форум інвестицій.

"Ні Колеснікова, ні Порошенка, ні Грищенка, ані Тігіпка сьогодні не буде, - шепче учасник форуму пан Андрій. Прізвища не називав. – Наші міністри, видно, туману злякалися. Я сам сьогодні йшов пішки сюди, ледь не заблукав. Ще подумав: точно Тігіпко не приїхав, бо міліції б найхало стільки, вулицю б перекрили".

10.20. Економічний форум відкриває вступним словом губернатор Львівщини Михайло Костюк.

"Готуючи цей форум ми поставили собі кілька завдань, - говорить губернатор. - Одне із перших – промоція і ще раз промоція регіону. Також хотілося б ознайомити наших сусідів із тими змінами, які відбуваються в країні і в області щодо дозвільної системи роботи бізнесу. Спробуєм довести до відома наших партнерів із бізнесу і про зміни, які відбуваються в органах фіскальної політики країни. Ми хочемо бути відверті, говорити про недоліки та перспективи. Бо маю надію, що наш край покине майданчик дитячого максималізму в політиці взаємопоборення та ми динамічно і вперто перейдемо до економічного розвитку".

Усі присутні аплодують. До слова запрошують міського голову Андрія Садового.

Мер Львова нагадує гостям про плани України подати заявку на проведення Олімпіади 2022 року у Львові.

"Запрошую усіх інвесторів до подальшої участі у цьому процесі. Обіцяю всіляку підтримку і розуміння з боку міської влади. Знайте, ми вас любимо", - заявляє Садовий.

11.00. Розпочинається пленарне засідання почесних гостей. Першим виступає колишній президент Латвійської Республіки Гунтис Ульманіс.

"Я приїхав сюди з принципом, що чужому монастирю свій кодекс не пропонують, - говорить російською. – Маю на увазі, що я прислуховуюсь, можу оцінити. Нам дуже симпатичні ці дії у відносинах, що тривають навіть уже не десятиріччя а сотні років між Україною і Латвією. Рано чи пізно ми знаємо, що будемо з Україною там, де ми зараз знаходимось, у Євросоюзі".

Наступний доповідач заступник міністра економіки Польщі Даріуш Богдан розповідає, що співпраця України і Польщі уже зараз є двостороння.

"Якщо говорити про нашу співпрацю, то варто підкреслити, що українці заінвестували в Польщу $1,5 млрд в такі галузі як сільське господарство, шахти та видобувну промисловість, - каже Даріуш Богдан. - Польща натомість в Україні пробує інвестувати в поки традиційні галузі як страхування, промислову сферу. Необхідно підкреслити також, що на Варшавській біржі цінних паперів зараз знаходиться 12 українських товариств, вартість яких оцінюється в $1 млрд".

Найбільше присутні чекали на промову ректора Українського Католицького Університету владики Бориса Гудзяка. Його виступ триває найдовше – близько півгодини та періодично переривається оплесками учасників форуму.

Владика пояснює, що проблеми розвитку бізнесу в Україні мають глибоке коріння.

"В Україні в двадцятому столітті 15-17 мільйонів людей було знищено війною, геноцидами, репресіями, - говорить Гудзяк. - В такому кліматі, з такою історією про яку політику може йтися? Страх, боязнь, трепет, невпевненість є у нас в ДНК. Усе робилося лиш би вижити і тому цей новозбудований стадіон, проведене Євро-2012, цей інвестиційний форум є просто великим чудом. Це чудо, що сьогодні Польща є стратегічним партнером щодо політики України, порівнявши з відносинами 30-50 років тому. Це має вселяти у нас велику надію".

13.30. Проходить брифінг для журналістів. Чиновники коротко діляться враженнями від форуму.

"Важливо поєднати політичну дискусію і конкретику, - зазначає заступник голови Львівської обласної ради Петро Колодій. - Я переконаний, що львівський економічний форум робитися з кожним роком кращий. Сьогодні ми говорили про національні проекти, які ми вже зреалізували, говорили про ті, які будемо реалізовувати, та зрештою десятки-десятки цих конкретних інвестиційних проектів, над якими ми працюємо. І хай усі бережуться, скоро ми будемо лідерами інвестиційного процесу".

Журналісти цікавляться, чому не приїхали міністри Колесніков, Порошенко та заплановані гості.

"Я сподівався, що мене вам достатньо, - сміється голова державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів. – Чесно, не знаю. Мабуть через погодні умови не могли прилетіти".

Кореспондент "Голосу України" звертається до губернатора Костюка та мера Cадового пояснити, коли нарешті до їхніх кабінетів буде шикуватися черга іноземних інвесторів.

"Всі наші колеги щирі того, що ми повинні взяти на себе відповідальність і перейти від слова до діла, - заявив Костюк. - Після виборів ми поставимо твердий заслін вимаганням і корупції у дозвільних сферах. Багато чиновників у цих сферах залишаться без роботи".

14.00. Три молоді дівчини одночасно підносять на столи Михайлові Костюку, Петрові Колодію та Владиславу Каськіву коричневі папки з паперами. Чиновники розписуються у них за тим тиснуть одному руки. Так затверджують угоду щодо виконання меморандуму про співпрацю між Львівщиною та Держагентством інвестицій та управління національними проектами.

14.20. Учасники форуму обідають. Їм накривають у ресторані "Арени-Львів". Подають картоплю з курячим філе, салати.

Зараз ви читаєте новину «"Ні Колеснікова, ні Порошенка, ні Тігіпка не буде" - міністри проігнорували Львівський економічний форум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути