пʼятниця, 21 грудня 2012 14:30

Людська рука удосконалювалася для бійки, а не для роботи

Автор: Фото: studiod_baltico1
  Навіть у горил кисть руки не може стиснутися в правильний, потужний кулак
Навіть у горил кисть руки не може стиснутися в правильний, потужний кулак

Вважається, що розвиток людської руки відбувався в силу необхідності маніпуляцій. Поки наші мавп'ячі предки жили на дереві, їх руки були зайняті хапанням за сучки й ліани. Але коли предок людини спустився з дерева і перейшов до прямоходіння, кисті рук стало можливим використовувати для тонкої роботи. Гнучкість пальців і долоні виникла, щоб цю роботу краще виконувати.

Дослідники з Університету штату Юта (США) не сумніваються, що людська рука чудово підходить для маніпуляцій, але рушійна сила її еволюції, на їхню думку, була іншою: у першу чергу наша рука призначена для того, щоб бити. Особливість людської кисті в тому, що вона стискається в кулак; ні в однієї з мавп такої здатності немає (у горил це ніби виходить, але по-справжньому кулаком вони не володіють). Кулак ж потрібен зовсім не для тонкої роботи. Щоб перевірити своє припущення про бойовий характер людської кисті, вчені поставили експеримент. Вони запросили десять чоловіків 22-55 років, які займалися боксом або іншими бойовими мистецтвами, і попросили їх вдарити кілька разів по боксерській груші. Бити учасники експерименту повинні були по-різному: зверху, знизу, збоку - і або стиснутим кулаком, або відкритою долонею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У грецькій печері виявили стіну часів Льодовикового періоду

У другій серії експерименту дослідники оцінювали, наскільки в кулаці захищені пальці. Коли ми стискаємо руку в кулак, подушечки пальців примикають до верхніх подушечок долоні, а великий палець покриває зверху вказівний, середній і частково безіменний. Учасники випробування повинні були повільно натискати на спеціальний пристрій звичайним стиснутим кулаком, "напівкулаком" без великого пальця і ??просто зігнутими пальцями, які неторкалися долоні. Вчені співвідносили силу, з якою тиснула людина, зі стійкістю, зручністю для його пальців. Оптимальним варіантом тут опинився, як можна здогадатися, знову-таки звичайний кулак. У всіх інших випадках через нестійке положення пальців зростав ризик травми, яку той, що б'є, міг би завдати сам собі. Відповідно, чим жорсткішими в кулаці були зафіксовані пальці, тим більше сили ніс удар.

Як пишуть автори дослідження в Journal of Experimental Biology, якби рушійною силою еволюції людської руки була тільки необхідність маніпулювати, то вона залишилася б з більш довгими пальцями. Тим часом з того моменту, як з мавпи почав виходити чоловік, на руках подовжувався тільки великий палець, а всі інші коротшали. Утворені пропорції найкраще підходили для кулачного бою. Безумовно, маніпулятивність людської руки зросла, але це було не єдиним і, мабуть, не головним результатом еволюції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розкопали найдавніший римський військовий табір у Німеччині

Як додатковий аргумент вчені наводять статевий диморфізм, який у людини і горил зводиться до великих розмірів тіла (особливо торса) і рук (особливо кулака) у чоловіків. Це свідчить на користь того, що у перших людей, як і у нинішніх горил, велику роль в соціальному житті грали сутички, змагання між самцями, де все вирішувала міць рук. Ну і, нарешті, можна згадати, що найдавніший загрозливий жест у нас - демонстрація ворогові кулака.

Слід зауважити, що ця ж група дослідників раніше висувала аналогічну гіпотезу щодо прямоходіння: на їхню думку, людина встала на ноги, щоб було зручніше битися. Легко помітити, що теорія про бойову еволюцію людської руки прекрасно з нею поєднується. Залишилося тільки знайти докази того, що і мозок людини розвивався в першу чергу для вирішення бойових завдань, і тоді портрет людського предка - на рідкість агресивного і неприємного створення - буде завершений.

Зараз ви читаєте новину «Людська рука удосконалювалася для бійки, а не для роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути