Ексклюзиви
четвер, 06 грудня 2012 12:57

У грецькій печері виявили стіну часів Льодовикового періоду

У грецькій печері виявили стіну часів Льодовикового періоду
Фото: e-news.com.ua

Про відкриття найстародавнішої конструкції, зведеної руками людини, доповіло днями Міністерство культури Греції (Hellenic Ministry of Culture and Tourism).

Незвичайну стіну археологи знайшли в печері Теопетра (Theopetra), розташованій поблизу міста Каламбака на західній околиці Фессалійською рівнини в центральній частині Греції. Конструкція з каменів перегороджувала дві третини входу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На півночі Греції знайшли давній сонячний годинник

Стіна була побудована приблизно 23 тисячі років тому. "Ми визначили вік споруди за допомогою оптично стимульованої люмінесценції (Optically stimulated luminescence). Були досліджені кварцові піщини, узяті з каменів стіни. Всі чотири зразки показали один і той же вік", - розповідає Ніколаос Закаріас (Nikolaos Zacharias), керівник лабораторії археометріі університету Пелопоннеса (University of Peloponnese).

Ймовірно, стіна захищала давніх людей від холоду й вітрів, оскільки саме в часи її зведення клімат останньої льодовикової епохи був найбільш суворий.

"Виявлена ??конструкція дуже важлива для науки, оскільки показує, якого прогресу досягли мешканці печери в ті часи", - додає Закаріас. Відзначимо, що Теопетра була відкрита вченими ще в 1987 році і вже досить добре вивчена. У її надрах люди жили в період з 50 000 до 5000 років тому.

Зараз ви читаєте новину «У грецькій печері виявили стіну часів Льодовикового періоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути