четвер, 08 листопада 2012 10:50

На півночі Греції знайшли давній сонячний годинник

На півночі Греції знайшли давній сонячний годинник

У селищі Поліхроно на півострові Халкідікі на півночі Греції був виявлений один з найрідкісніших сонячних годинників, датований греко-римським періодом. Цей сонячний годинник незвичайний, оскільки показує правильний час в будь-якому місці.

Цікаво, що сонячні годинники в Стародавній Греції складалися з гномона (покажчика) у формі вертикального стовпа або кілочка, встановленого на пласкій поверхні, на якій тінь від гномона вказувала час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонячні годинники для бідних

Поверхня цих сонячних годинників поділена на 12 частин, що позначають 12 годин, на які ділиться день. Якщо говорити детальніше, то сонячні годинники складаються з гіперболи, яка показує шлях тіні під час зимового сонцестояння, другої гіперболи, що відповідає літньому сонцестоянню, і прямої лінії між ними зі сходу на захід, яка відзначає тіні в дні рівнодення.

Лінія від основи гномона в південній частині циферблата, яка вказує на північ, відзначає полудень. Центр гіперболи знаходиться на цій полуденній лінії. Зимова гіпербола звернена на північ, літня - на південь. Додатково до центральної полуденної лінії з кожного боку додані додаткові косі лінії, щоб відзначати денні години до і після полудня.

Сонячний годинник знайшла археолог 16-го Ефорату доісторичних і класичних старожитностей Бетіна Цігаріда, фахівець по півострову Халкідіки, і вона отримала його в нагороду за свою роботу.

Зараз ви читаєте новину «На півночі Греції знайшли давній сонячний годинник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути