середа, 21 лютого 2007 17:50

Удова Володимира Сіньковського зберегла колекцію годинників

Автор: фото: Олег Снітовський
  Жителька Романового Села Збаразького району на Тернопільщині Надія Сіньковська з колекцією покійного чоловіка Володимира
Жителька Романового Села Збаразького району на Тернопільщині Надія Сіньковська з колекцією покійного чоловіка Володимира

Неподалік траси Тернопіль–Підволочиськ, у Романовому Селі Збаразького району на Тернопільщині, діє музей годинникарства. Колекцію свого покійного чоловіка Володимира — понад 700 годинників різних років, типів і країн — у власному будинку виставляє 49-річна Надія Сіньковська.

На столі — друкарська машинка, на стінах — ходики. Усі годинники підсвічені. Розгледіти марку хронометра легко.

— Володя почав ремонтувати годинники з 11 років, — розповідає Надія Сіньковська. — Сусідка принесла будильник, а він його полагодив. Після служби в армії працював годинниковим майстром, а я — у фотоательє. Із делегацією працівників побутової сфери поїхали до Мінська, на годинниковий завод. Там і познайомилися — у цеху, серед тисяч годинників. Згодом одружилися.

Домівка Сіньковських потроху перетворилася на майстерню.

— Я спочатку ревнувала чоловіка до цих механізмів, — веде далі Надія Романівна. — Хоч і розуміла, що робота — річ серйозна, але то вже якась годинникова гонка була! Володю цікавило все, що їх стосувалося. Він отримував колосальне задоволення від того, що їздив по області, привозив якийсь непотріб і складав із нього кілька справних годинників. Наручні, настінні, кишенькові, електронні, кварцові, авіаційні, корабельні... Із ними діти повиростали — Русланові вже 29, Інні23 роки. А як чоловік тішився, коли відремонтував суперсучасний японський годинник на сонячних батареях!

Володимир Сіньковський брався за реставрацію механізмів, на які інші майстри давно махнули рукою.

— Через його руки пройшли, мабуть, усі типи радянських годинників і основні марки закордонних, — каже жінка. — Сам виточував необхідні деталі на спеціальному міні-верстаті. Відремонтував годинник 1812 року, хронометр із дерев"яним механізмом.

Володимир Сіньковський помер дев"ять років тому. Надія не раз подумувала продати колекцію.

— Нелегко самій звести кінці з кінцями, — зітхає вона. — Колекціонери пропонували непогані гроші за годинники, унікальні інструменти, архіви, товстезний машинописний рукопис книги "Цей цікавий світ годинників". Але відмовила. Діти росли, Руслан пішов слідами батька, опанував його справу. Та й для дочки Інни колекція — то спогад про батька.

Потрапити в музей годинників можна за домовленістю із його власницею пані Надією. У Романовому Селі хату Сіньковських покаже будь-який перехожий.

Зараз ви читаєте новину «Удова Володимира Сіньковського зберегла колекцію годинників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути