Ексклюзиви
вівторок, 11 серпня 2020 08:21

Кремль взявся за знищення поляків

Кремль взявся за знищення поляків
Серед засуджених поляків був 4991 етнічний українець. Фото: dw.com/ru

Народний комісар внутрішніх справ СРСР Микола Єжов 11 серпня 1937-го підписав наказ "Про ліквідацію польських диверсійно-шпигунських груп і організацій Польської військової організації". Почалася Польська операція НКВС. Арештовано 140 тис. громадян польської національності, 111 тис. були вбиті.

5 серпня 1937-го вважають початком так званого Великого терору. За два роки в СРСР заарештували не менше 1,7 млн людей. Більше 700 тис. з них були страчені. "Польська операція" – найбільша серед інших операцій того часу в СССР: німецької, румунської, литовської, естонської й фінської. Перед тим працівники НКВД вивезли до Казахстану 15 тис. польських і німецьких родин з прикордонних західних областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталінський терор: смертні вироки виконували таємно

За даними перепису 1937 року, всього в СРСР проживали 636 220 поляків, з них в УРСР - 417 613, в БРСР - 119 881, в РРФСР - 92 0786. В Україні і в Білорусі більше двох третин поляків жили у сільських районах. Ще на початку 1930-х тут діяли понад 150 польських сільрад. Особливо багато поляків проживало у Кам'янець-Подільській, Житомирській та Вінницькій областях України. У РРФСР найбільша кількість поляків проживала у Ленінградській і Московській областях та в Західному Сибіру.

За наказом створювали особливий позасудовий орган - "двійку", в яку входила комісія Наркома внутрішніх справ СРСР і прокурор СРСР. Вводили "альбомний порядок" оформлення справ. Розгляд справ проводили заочно за списками, зшитими в альбоми. Найбільше постраждали представники польської діаспори, які працювали у військово-стратегічних галузях та польські культурні співтовариства.

Серед засуджених поляків був 4991 етнічний українець. Хоча ця операція і не була єдиним заходом НКВС національного характеру, вона відзначалася великими масштабами геноциду.

Надзвичайні "трійки" НКВС 30 липня 1937-го отримали право виносити смертні вироки "ворогам народу". Тодішній нарком внутрішніх справ СРСР Микола Єжов підписав указ N00447. Так було дано старт "великій чистці" 1937–1938 років.

Зараз ви читаєте новину «Кремль взявся за знищення поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути