пʼятниця, 29 грудня 2017 12:16

Крах "російської весни" - доказ становлення української нації - Грицак

 

Україна розвивається демократичним шляхом. Авторитарний режим тут не може існувати. Про це розповідає історик Ярослав Грицак.

"Ми не йдемо шляхом Росії й Білорусії, це для мене очевидно. От чи це буде добра демократія чи симулякр демократії – це вже інше питання. Україна показала, що авторитарний режим тут не має шансів. І це не тому, що він добрий чи поганий сам по собі – а тому, що українці його не приймають. Два рази пробували – за Кучми і за Януковича – і два рази нічого не вийшло. І це вирішальне. Інше питання, яка у нас буде демократія. Сьогодні я би назвав її демократією "by default" – демократією за замовчуванням. Тобто за станом справ, а не інституцій. Майдан мав би її інституціоналізувати, але, на жаль, українцям це не вдається", - вважає Грицак, пише Укрінформ.

Українці мають все для того аби їхня нація відбулася

"Найкращим доказом цього є крах "російської весни". Це була велика загроза, і Україна витримала її, - пояснює. - Ми звикли дивитися на націю, як на щось стабільне. Вона має мати одну мову, релігію, спільну територію і так далі за списком. Насправді ж, нація – це, словами класика, щоденний референдум. Це щоденна перевірка, чи населення даної території бажає жити спільним політичним життям, не залежним від інших націй. Для української нації найбільшим випробовуванням є Росія. Росія, устами їх лідерів, не раз і не два заявляла, що українці й росіяни – це одна і та сама нація. Українці ж думають інакше. Моніторинг підтримки українцями своєї незалежності показує: ця підтримка кожен раз сильно зростає, як тільки з'являється привид російської загрози. Так було під час чеченської війни, коли ніхто з українців не хотів би посилати воювати своїх дітей у Чечню. Так було під час конфлікту довкола Тузли, а потім – грузинсько-російської війни: українці сприйняли її як потенційну загрозу для себе. А під час російської анексії Криму підтримка української незалежності знову досягла показника 1 грудня 1991 року.

Помилково вважати, що Польща чи Ізраїль живуть добре за рахунок однорідності - "одна мова – одна релігія – одна культура".

"Насправді, ця однорідність уявна. Поїдьте у Польщу, пожийте трохи там, і переконайтеся – наскільки вона глибоко розколена, наскільки там панує ненависті між двома великими таборами – зовсім як в Україні часів Януковича. Це по-перше. А по друге, мій приятель Томаш Камузелля, котрий є професором у Шотландії, а сам родом із польської Сілезії, й вивчає мовне питання в Європі, показав, що ця формула однорідності є не нормою, а винятком. Вона діє лише у країнах Центрально-Східної Європи, які після війни були обрізані до етнічного ядра", - зазначає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Реформи треба робити швидко. Нам знову не вдалося" - Грицак

Лідер польської правлячої партії Качинський визнає, що після перемоги Євромайдану і поразки "російської весни" Україна сталася як нація. Тепер ставлення до України має бути іншим.

"Українська нація є. Нехай не така, як ми собі її уявляли, але своя і стабільна. Тому я не змучуся повторювати ті лозунги, котрі повторювали наші великі попередники – Іван Лисяк-Рудницький і Юрій Шевельов: "Перестаньте будувати українську націю – модернізуйте її", "Світ хоче бачити нас модерними". Нагадаю, що другий лозунг якраз висів над входом до Євромайдану з боку Європейської площі", - додає Грицак.

- На четверту річницю Революції гідності є депресія, розчарування. Але коли я дивлюся на дані соціологічних опитувань, вражає, що значна частина українців далі має надію на добре майбутнє, - каже історик Ярослав Грицак.

- Я тоді згадую фразу одного іноземного бізнесмена: "Ситуація в Україні ніколи не є ані така добра, ані така зла, як ви собі думаєте". Важливо, що в Україні завше залишається простір для змін. Суспільство завжди хоче мінятися, реформуватися. Проблема полягає в тому, що воно саме цього зробити не може. Це має робити держава, бо вона має головні важелі для змін. Біда, що наша політична еліта або їх зовсім не використовує, або недостатньо.

Зараз ви читаєте новину «Крах "російської весни" - доказ становлення української нації - Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути