пʼятниця, 14 липня 2017 08:25

"Реформи треба робити швидко. Нам знову не вдалося" - Грицак

"Реформи треба робити швидко. Нам знову не вдалося" - Грицак
Українські реформи призупинилися, а вікно можливостей починає закриватися, написала 11 липня газета The Washington Post. Фото: pov.com.ua

Країна здатна на ривок тільки тоді, коли реформи роблять швидко. Україна втратила час.

Так вважає історик Ярослав Грицак, пише "Апостроф".

"Спитайте польського реформатора Лешека Бальцеровича, як він робив реформи - за півроку. А ми втратили час. Не повністю - бо ніколи в Україні так багато не робили, як за останні три роки. Але немає жодних гарантій, що ми не відкотимося назад. Точку неповернення не пройшли", - вважає Грицак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ви сильні перед зовнішнім ворогом, поразка може бути всередині - Туск попередив Україну

За його словами, культура, політика, економіка тісно пов'язані.

"Це як шестерня. Щоб зачепилася економіка, треба, щоб вона спочатку зачепилася політично, але щоб ця політична шестерня повернулася, треба, щоб були певні цінності у суспільстві. Як їх не буде – зриваються зубці. В Україні стався важливий збіг – усе закрутилося разом. Але зараз цей механізм знову проскакує. Нам знову не вдалося", - каже Ярослав Грицак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик пояснив, чому відносини з Росією не будуть, як раніше

Однак він вважає, що в Україні з'явилась група людей, якої не було 15-20 років тому. Це молодь великих міст, як Львів, Київ, Одеса, Харків, Дніпро і Донецьк.

"Це новий середній клас, освічений, не готовий сприймати будь-яку тоталітарну систему - Януковича, Путіна чи Порошенка навіть. І який має той набір цінностей, який ми називаємо європейськими. Це середовище творить головну точку відмінності між Україною і Росією", - переконаний експерт.

Українські реформи призупинилися, а вікно можливостей починає закриватися, написала 11 липня газета The Washington Post. Злочини команди екс-президента Віктора Януковича не були розслідувані, а сумніви в ефективності антикорупційного бюро України зростають. Якщо ситуація не зміниться, найталановитіші українці почнуть залишати країну.

Зараз ви читаєте новину «"Реформи треба робити швидко. Нам знову не вдалося" - Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути