неділя, 12 лютого 2017 11:47

Космодром Байконур орендували в Казахстану на 70 років

Космодром Байконур орендували в Казахстану на 70 років
Космодром Байконур

12 лютого 1955 року в Радянському Союзі було прийнято рішення про будівництво в Казахстані найбільшого у світі космодрому Байконур. Він став місцем старту та випробувань міжконтинентальних балістичних ракет. Столиця космодрому – місто з однойменною назвою, яке почали зводити одночасно з побудовою полігону. Початок експлуатації — травень 1955, коли з Байконура була запущена ракета Р-7. У 1961 запущений "Восток-1", пілотований Юрієм Гагаріним. З цієї ухвали і почалася історія Байконура, що носить спочатку найменування "Науково-дослідний випробувальний полігон № 5".

Будівництво майбутнього космодрому почалося в квітні 1955 року в пустельній місцевості в режимі найсуворішої секретності. А Днем народження Байконура вважається 2 червня 1955 року — саме в цей день проекти космодрому Байконур і його організаційної структури були затверджені директиви начальника Генерального штабу. Будівництво першої черги космодрому було завершено у рекордні терміни, і вже в травні 1957 року з полігону був проведений перший пуск міжконтинентальної балістичної ракети Р-7 конструкції Сергія Корольова.

Траси Байконура простягаються на тисячі км над територією Росії і суміжних держав. Перша космічна ракета з космодрому була успішно запущена 4 жовтня 1957. Вона вивели на орбіту перший в світі супутник. З Байконура запущено перші в світі штучні супутники Сонця, Місяця, Венери, космічні кораблі-супутники. Здійснені пуски всіх радянських космічних кораблів ( "Схід", "Схід", "Союз", "Прогрес", "Буран") і орбітальних станцій (серія "Салют", "Мир"), а також багато інших космічних апаратів. Космодромом проводиться в середньому близько 50% всіх запусків космічних апаратів Росії. З Байконура був запущений і перший космічний корабель з людиною на борту у 1961 році.

Після розпаду СРСР космодром виявився власністю Казахстану. Але в 1994 році Байконур був орендований Російською Федерацією строком на 20 років з подальшою пролонгацією на 10 років. У січні 2004 року було підписано нову угоду про оренду космодрому Росією до 2050 року.

Зараз ви читаєте новину «Космодром Байконур орендували в Казахстану на 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути