четвер, 23 березня 2017 09:00

Космічну станцію "Мир" затопили разом з бібліотекою та новорічними ялинками на борту

Космічну станцію "Мир" затопили разом з бібліотекою та новорічними ялинками на борту
Космічна станція "Мир" Фото: www.novate.ru 

23 березня 2001 року космічна станція "Мир" затонула в Тихому океані поблизу островів Фіджі.

Орбітальна станція "Мир" була запущена 19 лютого 1986 року з космодрому Байконур. Вона пропрацювала 15 років, 1 місяць і 2 дні. Перший екіпаж в особі Володимира Соловйова і Леоніда Кизима прибув на станцію 13 березня 1986 року, а всього на борту станції побували 104 космонавта (в тому числі 62 іноземця) з 12 країн світу. З моменту запуску на обслуговування "Миру" було виділено понад $4,2 млрд.

За весь час польоту "Миру" на апаратурі та обладнанні сталося майже 4 тисячі несправностей. Стан станції погіршувався з кожним роком. У 2000 році будь-яка з систем станції могла вийти з ладу в будь-який момент. Початковий план по приземленню станції на Кавказі був відкинутий через можливість руйнувань та людських жертв. Уряд Російської Федерації вирішив затопити її в Тихому океані в спеціальному несудоходному районі. Посадовці багатьох країн Тихоокеанського регіону закликали громадян не залишати свої будинки в момент падіння уламків. До граничної обережності закликала влада Нової Зеландії. Пілотів і капітанів цивільних судів просили утриматися від подорожей по південній частині Тихого океану.

Читайте також: Яким було освоєння космосу - 8 досягнень людства

23 березня 2001 року в 2:20 за московським часом станція вийшла на розрахункову спускову орбіту. Телекомпанії всіх країн світу в прямому ефірі передавали унікальні кадри. За місцевим тихоокеанському часі процес затоплення тривав з 16:20 за 20:29. Найбільш масивні і тугоплавкі, а також найлегші фрагменти досягли поверхні Землі. На момент затоплення вага станції склала 140 тонн. На ній були три новорічні ялинки і костюм Діда Мороза, залишені там попередніми експедиціями. Також електрогітара, колекція відеофільмів, фотографія Юрія Гагаріна, бібліотека з сотні книг. До води долетіло всього 12 тонн.

Зараз ви читаєте новину «Космічну станцію "Мир" затопили разом з бібліотекою та новорічними ялинками на борту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути