вівторок, 12 квітня 2016 16:28

Яким було освоєння космосу - 8 досягнень людства
8

55 років тому людина полетіла в космос. Сьогодні у більшості країн відзначають День авіації і космонавтики. В Україні свято має назву День працівників ракетно-космічної галузі України.

12 квітня 1961 року радянський льотчик старший лейтенант Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі облетів по орбіті Землю. Політ тривав 108 хвилин. Гагарін став відомим у світі, достроково отримав звання майора і звання Героя Радянського Союзу.

Після цього почалося інтенсивніше освоєння космосу. В 1969 році американські астронавти Ніл Армстронг, Майкл Коллінз, Едвін Олдрін полетіли на місяць. Привезли звідти зразки ґрунту. Радянська станція "Венера-7" здійснила першу посадку на Венеру 1970 року. В кінці 1997 перший космічний апарат зі спеціальним роботом полетів на Марс.

Нині навколо Землі працюють тисячі супутників, декілька космічних апаратів покинули межі Сонячної Системи і несуть послання позаземним цивілізаціям.

Пропонуємо переглянути світлини головних досягнень людства в освоєнні космосу:

 

4 жовтня 1957 року вийшов на орбіту запущений у СРСР перший в історії людства штучний супутник Землі. Він важив 86,3 кг. Прорвавшись крізь земну атмосферу, виніс у навколоземний простір наукові прилади і радіопередавачі. Вони передали на Землю першу наукову інформацію про космічний простор

 
Першою ж у світі собакою-космонавтом стала дворічна Лайка. Її відправили на орбіту 3 листопада 1957 року на радянському кораблі "Супутник-2". Її повернення на Землю не планували. Через кілька годин після старту собака загинула від перегріву.
 
28 травня 1959 року короткочасний суборбітальний космічний політ здійснили шимпанзе Ейбл і Бейкер, відправлені з мису Канаверал у США
 
12 вересня 1959 року відбувся політ другої радянської космічної ракети "Луна-2". Це був перший пристрій, який торкнувся поверхні Місяця.
 
19 серпня 1960 року в СРСР успішно запускають перших собак у космос на кораблі "Супутник-5" - Білку і Стрілку. Після 25-годинного польоту вони повертаються живими. За місяць до цього за такою ж схемою запускали інших собак Чайку і Лисичку. Вони загинули.
 
12 квітня 1961 року радянський льотчик-космонавт Юрій Гагарін полетів у космос. Став першою людиною, що побачила землю збоку.
 
16 липня 1969 року американські астронафти стали першими людьми, які побували на іншій планеті. Корабель "Аолон-111" із екіпажем приземлився на Місяць. На його борту були Ніл Армстронг, Майкл Коллінз, Едвін Олдрін. Вони поставили на місяці американський прапор, лишили пристрої для подальшого дослідження планети та зібрали 21 кг місячного ґрунту.
 
15 грудня 1971 року корабель Венера-7 вперше сів на Венеру.

Нагадаємо, стало відомо, які автомобілі були у космонавта Юрія Гагаріна.

Зараз ви читаєте новину «Яким було освоєння космосу - 8 досягнень людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути