вівторок, 12 квітня 2016 13:11

Які автомобілі були у космонавта Юрія Гагаріна
7

Сьогодні виповнюється 55 років з дня першого польоту людини в космос. Цією людиною був Юрій Гагарін.

У першого космонавта планети автомобілів не було багато, але серед них була ексклюзивна Matra. Більше ніж автомобілів Гагаріна було історій та міфів, пов'язаних з ними. Наприклад, до нині залишається легенда про його перше авто, - пише 5колесо. Деякі історики досі стверджують, що свій перший автомобіль Гагарін придбав ще до свого польоту в космос.

Історики стверджують, що це був "ЗіМ" (ГАЗ-12). Проте це більше схоже на міф - "свідки" постійно плутаються в описі цього автомобіля. Крім того, в архівах ДАІ записів про реєстрацію цього автомобіля на Юрія Гагаріна не збереглося, а сам космонавт не мав водійського посвідчення.

Юрій Гагарін склав іспит на водійські права вже після польоту у космос. Після цього йому видали службовий ГАЗ 69 із водієм.

Згодом Юрій Гагарін мав 2 персональних автомобілі - дві "Волги" ГАЗ 21. Одну, чорну, йому подарувала Рада міністрів.

 
 

Це авто мало "козирний" номер" 78-78 МОД. Інша "Волга" була бежевого кольору. Номер також був не простим: 12-04 ЮАГ ("12.04, Юрій Олексійович Гагарін").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найцікавіших фактів про засновника Citroen

Найцікавіше і найскандальніше авто Юрія Гагаріна - спортивне купе Matra-Bonnet Jet VS. Гагарін вперше побачив в експозиції авіаційно-космічного концерну MATRA (Mécanique Avion Traction) на виставці 1965 року у Франції. Помітивши інтерес Гагаріна до свого спорткару, французи відправили автомобіль в Москву, і після повернення на батьківщину у дворі французького посольства на вул. Димитрова першого космонавта чекав подарунок – небесно-блакитна Matra-Bonnet.

 

Проте на цьому авто Гагарін майже не їздив. Розглядаючи у Франції спорткар, космонавт потрапив в кадр балканського фотокора, і незабаром один з югославських журналів опублікував три знімки космонавта поруч з французької гоночної машиною із коментарем: "У Парижі на авіаційно-космічній виставці Гагарін займався більше автомобілями, ніж авіацією і космосом". Ця стаття розізлила кервіництво. Юрій Гагарін намагався не їздити автомобілем, щоб не провокувати ЦК КПРС.

 

 

Також космонавт мав і службову "Чайку" ГАЗ-13. Це авто було у розпоряджені Гагаріна аж до загибелі. Крім цього, Юрій Гагаріну "приписують" ще одну "Чайку". Подейкують, що відразу після повернення першого космонавта на Землю йому подарували небесно-блакитний кабріолет "Чайка".

 

Доля цього автомобіля невідома. Якщо такий подарунок був, то, найімовірніше, носив умовний характер і осів у гаражі особливого призначення.

Нагадаємо, 12 квітня 1961 року стартував космічний корабель "Восток-1", пілотований 27-літнім Юрієм Гагаріним. За 108 хвилин корабель зробив один виток навколо Землі і о 10-55 приземлився поблизу поволзького міста Енгельс (Росія).

Зараз ви читаєте новину «Які автомобілі були у космонавта Юрія Гагаріна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути