Субота, 23 листопада 2019 21:08

Їли суп із шишок та кори - українці згадують загиблих під час Голоду
39

У Полтаві вшанували пам'ять загиблих під час Голодомору 1932-1933 років
Фото: Анна Чапала
У Полтаві вшанували пам'ять загиблих під час Голодомору 1932-1933 років
У Полтаві вшанували пам'ять загиблих під час Голодомору 1932-1933 років
У Полтаві вшанували пам'ять загиблих під час Голодомору 1932-1933 років
У Полтаві вшанували пам'ять загиблих під час Голодомору 1932-1933 років

23 листопада на Театральній площі Полтави до 86-х роковин Голодомору студенти полтавського осередку Української академії лідерства провели акцію "Непораховані".

Люди куштували суп із шишок і кори та ту їжу, яку селяни готували під час Голоду.

"Наша родина щороку вшановує пам'ять загиблих жертв Голодомору. Але сьогодні ми прийшли на площу, аби тут запалити свічку. Комуністичних репресій ніколи не треба забувати і те, що цілеспрямовано знищувались мільйони українців", – розповідає 47 річна Людмила Олександрівна. – Дні пам'яті потрібно влаштовувати не один раз на рік, приспускати прапори та запалювати свічки. У нашому селі на цвинтарі є пам'ятник жертвам Голодомору. Багато людей, які застали той період, розповідали за одну жінку із села Марківка Кобеляцького району, яка їла мертвих своїх дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зарізав батько для їжі" - село, в якому записували справжню причину смерті

Учасник ходи 65-річний Олександр розповів, що його матері Ганні було три роки, коли стався Голодомор:

"У неї померло тоді два старших брати, одному було чотири роки, другому сім. Вони б могли бути корисними нашій Батьківщині. Нам треба все зробити, аби такого більше не повторилось. Ми не маємо допускати тих помилок, які зробили наші прадіди, коли покорилися Росії".

Опісля учасники акції рушили хресною скорботною ходою із запаленими лампадками від Театральної площі по вулиці Соборності до Свято-Успенського кафедрального собору. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір та священнослужителі різних конфесій помолились за померлих українців під час Голодоморів.

У сім'ї Катерини Кирпатої із села Ксаверове - тепер Городищенський район на Черкащині, під час Голодомору померли 5 дітей. Спогадами про трагедію поділилася з Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Їли суп із шишок та кори - українці згадують загиблих під час Голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода