Ексклюзиви
четвер, 27 лютого 2020 14:38

"Громили школи та будинки культури" - жінки виступили проти відзначення 8 березня

Українські селяни 1930 року змогли на пів року зупинити колективізацію та повернути все своє майно. Проти колгоспів організували понад 5 тис. масових протестів по всій країні, чим налякали радянську владу.

Про це Gazeta.ua розповів заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володиимр Тиліщак.

Автор: ukrmap.su
  До колективізації селяни самостійно обробляли землю, мали достаток
До колективізації селяни самостійно обробляли землю, мали достаток

"Суцільну колективізацію розпочали 1929-го, після виходу статті Сталіна "Рік великого перелому". У ній був заклик до початку масового колгоспного руху. Місцеві органи влади кинулися виконувати настанови вождя. Взялися за звичну для радянської системи штурмівщину. Людям погрожували, шантажували, виганяли з хат. Інколи чоловіків закривали на цілу ніч у сільраді, а жінок ґвалтували. Найбагатших називали куркулями, забирали все їхнє майно і депортували. Такі методи дали результат. До березня 1930-го майже дві третини господарств увійшли до складу колгоспів.

Автор: istpravda.com.ua
  Червона хлібна валка в Одесі у 1930 році
Червона хлібна валка в Одесі у 1930 році

Насильницьку колективізацію проводили в усіх республіках Союзу, але в Україні це відбувалося найактивніше, тут був своєрідний епіцентр.

"Наші землі вважали однією із найголовніших житниць СРСР. Пріоритетними також були Кубань та Кавказ. В одному листі Сталін навіть згадував, що умови в Грузії не такі, як в Україні. У нас варто працювати наполегливіше над колективізацією. Це сколихнуло потужну хвилю протестів по селах. Людей обурювала брутальна поведінка представників режиму. Селяни спалахували як сірники через різні речі. Приводи повсюди були різні. Зазвичай це те, що найбільше допікало", - розповідає Тиліщак.

Перші масові заворушення відбулися на Луганщині та Хмельниччині.

Автор: istpravda.com.ua
  Більшовики розвалили хату "куркуля" у селі Удачне на Донеччині, початок 1930-х років
Більшовики розвалили хату "куркуля" у селі Удачне на Донеччині, початок 1930-х років

"У містечку Містки на Луганщині спалахнули заворушення через виступ одного з жителів на місцевих зборах. Він публічно відмовився виконувати партійні вказівки, його підтримали інші. Цим зупинили створення колгоспу. Розібрали своє майно. Звістка про це сколихнула бунт у сусідньому селі Кругле. Те повстання називають "Праникова хмара", бо жінки праниками (дерев'яними дошками із зубцями для прання. - Gazeta.ua) виганяли чиновників із села.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшовики знищили бабусину сім'ю, а вона все життя була комуністкою - Дмитро Чекалкін

Водночас в селі Плужне Ізяславського району Хмельницької області хотіли закрити церкву, щоб налякати людей. Але голові сільради не віддали ключів від храму і відігнали активістів. Досягнули свого і влаштували подячний молебень. Дрібна перемога додала впевненості в собі, і люди рушили до колгоспів повертати майно. Наступного дня про ці події розповіли на базарі. Історія розійшлася між людьми по сусідніх районах".

Автор: veterano.com.ua
  Людей виганяли з хат та забирали майно
Людей виганяли з хат та забирали майно

"На Вінниччині хвиля повстань піднялася 8 березня. Того року цей день припав на перший тиждень Великоднього посту. За традицією, не можна було проводити розважальних заходів. У Шаргородському районі місцеві чиновники вирішили провести для жінок концерти. Селяни розгромили школи та будинки культури, а керівників порозганяли. Повстання стихали, коли селяни досягали мети. Головне було - повернути своє майно", - продовжує Володимир Тиліщак.

Історик називає тодішні протести прикладом першого ненасильницького спротиву. Усе починалося з мітингів і блокування, люди досягали свого масовістю.

Чекісти розпочали операцію з розкуркулення у 29 округах УРСР 18 лютого 1930 року. Мали відібрати та передати державі найродючіші селянські господарства та "надлишкові" запаси продукції.

Заможних селян, яких вважали найбільшою загрозою для пролетарської диктатури, убивали, відправляли до Сибіру чи виселяли з власної землі.

Зараз ви читаєте новину «"Громили школи та будинки культури" - жінки виступили проти відзначення 8 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути