вівторок, 18 лютого 2020 11:11

У селян почали відбирати землю

У селян почали відбирати землю
Розкуркулення української родини в селищі Зіньківщина, що на Харківщині, 1930 року. Фото: facebook.com/Календар-українця

Чекісти розпочали операцію з розкуркулення у 29 округах УРСР 18 лютого 1930 року. Мали відібрати та передати державі найродючіші селянські господарства та "надлишкові" запаси продукції.

Заможних селян, яких вважали найбільшою загрозою для пролетарської диктатури, убивали, відправляли до Сибіру чи виселяли з власної землі.

До 10 березня каральні органи ОДПУ за допомогою партійного активу змогли виселити до 19,5 тис. господарств - близько 93 тис. осіб. Залучали до акції і місцевих жителів сіл, незаможних селян, розпалюючи ненависть всередині громади. Змушували дітей публічно зрікатися батьків-куркулів, обіцяючи не депортувати чи не виселяти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшовики знищили бабусину сім'ю, а вона все життя була комуністкою - Дмитро Чекалкін

Тоді ж, після виходу статті Йосипа Сталіна "Запаморочення від успіхів", у березні вийшла постанова ЦК ВКП(б) "Про боротьбу з викривленнями партійної лінії в колгоспному русі", що призупинило розкуркулення. Було створено спецкомісію, що приймала скарги від потерпілих "куркулів". Вона встановила, що лише 9% від розкуркулених пройшли процедуру безпідставно. Їм обіцяли повернути все майно. Це запустило процес масового виходу з колгоспів, який за рік знову придушили тотальним терором.

Генсек Йосип Сталін виступив із промовою "До питань аграрної політики СРСР" 27 грудня 1929-го. В країні було оголошено "суцільну колективізацію" та піднято питання ліквідації куркульства - заможного селянства - як класу. Вже наступного року куркулів висилали з місць їхнього проживання у віддалені райони СРСР або вбивали. Після того як розібралися з куркулями, взялися й за середняків й бідняків, що також не бажали віддавати своє "на користь держави". Їх почали називати підкуркульниками. Селяни масово забивали худобу, саботували хлібозаготівлі та піднімали повстання. Це були передумови Голодомору.

Зараз ви читаєте новину «У селян почали відбирати землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути