пʼятниця, 27 грудня 2019 11:11

Взялися за власників землі

Взялися за власників землі
"Долой кулака из колхоза" - радянський агітаційний плакат Фото: stepanov-karel.livejournal.com

Генсек Йосип Сталін виступив із промовою "До питань аграрної політики СРСР" 27 грудня 1929-го. В країні було оголошено "суцільну колективізацію" та піднято питання ліквідації куркульства - заможного селянства, як класу. Це були передумови Голодомору.

"Справді, куркуль виробляв у 1927-му більше 600 млн пудів хліба, а продавав з цієї суми шляхом обміну близько 130 млн. Це досить серйозна сила, з якою не можна не рахуватися. А скільки виробляли тоді наші колгоспи і радгоспи? Близько 80 млн пудів, з яких вивезли на ринок товарного хлібу близько 35 млн. пудів. Судіть самі, чи могли ми тоді замінити куркульницьке виробництво і куркульський товарний хліб виробництвом і товарним хлібом наших колгоспів і радгоспів? Ясно, що не могли. Але тепер у нас є достатня матеріальна база для того, щоб вдарити по ним, зломити опір, ліквідувати куркульство, як клас. Відомо, що на 1930-й валова хлібна продукція колгоспів та радгоспів складатиме 900 млн пудів. Тепер матимемо успіх. Не менш смішним здається й інше питання: чи можна пустити куркуля до колгоспу. Звичайно, не можна його пускати. Не можна, так як він є заклятим ворогом колгоспного руху.", - вимовив він із трибуни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не штовхайтесь, будь ласка! Це вам не вісімнадцятий рік": як з'явилися радянські буржуї

Саме тому у "заклятих ворогів держави" розпочали відбирати їхнє зароблене важкою працею майно і передавайти його колгоспам під прикриттям передачі середняку та бідняку. Вже наступного року куркулів висилали з місць їхнього проживання у віддалені райони СРСР або вбивали. Після того як розібралися із куркулями, взялися й за середняків й бідняків, що також не бажали віддавати своє "на користь держави". Їх почали називати підкуркульниками. Селяни масово забивали худобу, саботували хлібозаготівлі та піднімали повстання.

Спочатку влада дала задню. У березні 1930-го вийшла стаття Сталіна "Запаморочення від успіхів", що знизила темпи колективізації. Але вже згодом комуністи продовжать політику, що призведе до геноциду.

На початок 30-х років в СРСР вже повністю була проведена колективізація, яка позбавила селянина почуття власної індивідуальності. Більшість майна контролювалося колгоспами. Образ куркуля створював враження успішного фермера, який спокійно може обходитися без колективної праці. В умовах колективізації та відсутності власного господарства такий клас як куркулі становив загрозу для більшовицької політики.

Зараз ви читаєте новину «Взялися за власників землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути