середа, 22 листопада 2017 23:13

Гіперінфляція та вигнання білих - чим запам'ятався Роберт Мугабе

Роберт Мугабе прийшов до влади у Зімбабве 31 грудня 1987 року.

Його родина емігрувала з африканської держави Малаві. Належала до народності шона. Мугабе народився 21 лютого 1924 року. Навчався в університеті для чорних Форт Харе у ПАР. Отримав ступінь бакалавра мистецтв. Два роки працював у коледжі Святої Марії в Такораді, Гана.

До 1980-х Зімбабве було британською колонією і називалось Південна Родезія. 1960 Мугабе під час відпустки познайомився із підпільним рухом та вступив до Національної демократичної партії. Через рік партію перейменували на Союз африканського народу Зімбабве. Мугабе займав у ньому посаду секретаря зі зв'язку з громадськістю.

Автор: BlogNews
  Роберт Мугабе
Роберт Мугабе

1963 року Мугабе посварився з керівництвом союзу та створив власну організацію - Африканський національний союз Зімбабве. 1964 року до влади в державі прийшли білі націоналісти на чолі з політиком Яном Смітом. Вони оголосили незалежність Південної Родезії від Великої Британії. ООН оголосила проти них санкції.

Автор: Pinteres
  Ян Сміт
Ян Сміт

1963-1974 роки перебував у тюрмі столиці Родезії Солсбері (сучасне Хараре). Його партія закликала до збройного повалення влади білих у Родезії. У своїй політиці Мугабе орієнтувався на комуністичний Китай. Держава забезпечувала Африканський національний союз Зімбабве коштами. Повстанці нападали на ферми білих колоністів, влаштовували теракти. У 1975 Африканський національний союз Зімбабве та Союз африканського народу Зімбабве об'єдналися у війні проти уряду Родезії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зімбабве військові вчинили заколот: усе, що відомо

Другий етап громадської війни тривав із 1976 по 1979 рік. У ній загинуло 30 тис. чоловік. Антикомуністичні сили отримували допомогу від ПАР та сусіднього підвладного Португалії Мозамбіку, який був по сусідству. Революція у Португалії та надання Мозамбіку незалежності остаточно підірвала сили прихильників Яна Сміта. Обидві сторони почали переговори. В державі вирішили провести демократичні вибори. на них 1 червня 1979 року переміг представник Африканського національного союзу Зімбабве Канаан Банана. Роберт Мугабе став прем'єр-міністром. Державу перейменували на Зімбабве.

Мугабе надав голові Союзу африканського народу Зімбабве Джошуа Нкомо посаду міністра внутрішніх справ, але згодом звинуватив його у змові. Нкомо втік із країни, а прихильники його партії влаштували повстання. Мугабе наказав військам знищити їх і вони вбили за різними оцінками від 50 до 100 тис мирних мешканців. Зімбабве стало однопартійною державою.

У 1987 році Мугабе скасував посаду прем'єр-міністра і призначив себе президентом. 2000-го року оголосив білих фермерів ворогами держави та закликав відібрати їхню землю. 90% із 4 тис. білих втекли з країни. Після цього в Зімбабве перестали інвестувати. Євросоюз оголосив проти країни санкції. Спад промисловості 2001 склав 10,1 %.

Зімбабве охопила економічна криза. Безробіття досягло 80-85 %. Гіперінфляція досягла того, що 1 долар США коштував 25 млн зімбабвійських доларів. Видавали купюру номіналом 100 трлн доларів. 12 квітня 2009 держава перейшла на долари США.

Автор: Вікіпедія
  100 трлн. зімбабвійських доларів
100 трлн. зімбабвійських доларів

Президент Зімбабве Роберт Мугабе надіслав до парламенту листа, в якому повідомив, що йде у відставку. Про це оголосив спікер парламенту країни Джейкоб Муденда, повідомляє Independent. Муденда зачитав листа від президента перед членами парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Гіперінфляція та вигнання білих - чим запам'ятався Роберт Мугабе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути