вівторок, 06 серпня 2019 12:29

Довели проведення операцій на мозку 2 тис. років тому

Автор: lenta.ua
  Давні лікарі провели успішно операцію на черепі людини 2,2 тис. років тому
Давні лікарі провели успішно операцію на черепі людини 2,2 тис. років тому

Археологи виявили просвердлений череп у поховальній камері древнього міста Евромус, Туреччина. Вчені вважають, що він є свідченням операції на мозку, яку провели 2,2 тис. років тому. Так лікували головний біль.

Череп знайшли у єдиному екземплярі. Інші не мали подібних ознак. Знахідку можна долучити до одного з найбільш відомих прикладів найрохірургії, повідомляє lenta.ua

"Ми вважаємо, що цю операцію виконали через головний біль або проблему, пов'язану із черепом", - розповів дослідник Абузер Кизил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили обличчя вождя, якому плем'я розтрощило голову

Аналізуючи інші останки, вчені дійшли висновку що жителі давнього Евромуса були цілком здоровими. Поруч із прооперованим черепом знайшли залишки двох новонароджених дітей і молодих жінок, очевидно, смерть настала під час пологів.

Стародавні лікарі, як правило, використовували грубі інструменти для створення отворів у кістковому каркасі голови. Це полегшувало головний біль у пацієнта та покращувало кров'яний тиск. Подібні черепа знаходили у похованнях інків у Латинській Америці.

Групу людей із деформованими черепами виявили археологи у китайській провінції Гирін. Згідно з висновками експертів, кістки належали 5-ти дорослим людям - 4-м чоловіками і жінці. Також археологи виявили залишки 4-х дітей віком від 3-х років. Вчені датували їх епохою Неоліту - від 5500 до 4900 років тому. Модифікацію черепа, як правило, виконували в дитинстві, оскільки тиск на м'який череп дитини здатен формувати його. Голову зазвичай щільно обмотували тканиною. Як недивно, така практика не мала негативного впливу на когнітивні функції мозку.

Зараз ви читаєте новину «Довели проведення операцій на мозку 2 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути