пʼятниця, 26 липня 2019 17:08

Відтворили обличчя вождя, якому плем'я розтрощило голову

Археологи знайшли залишки вождя племені піктів - найдавніших жителів Шотландії на острові Блек-Айл. Його жорстоко вбили одноплемінники між 430 - 640 роками.

На момент смерті чоловіку було 30 років. Його руки та ноги придавили камінням, череп розтрощили. Однак вченим вдалося реконструювати його обличчя, повідомляє Live Science.

"Він був великим, сильним хлопцем із анатомічною будовою як у гравця у регбі. Мав 167 сантиметрів у зрості", - розповів професор міської історії в Університеті Лестера Саймон Ганн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніші докази вбивства людини

Автор: Christopher Rynn/University of Dundee
  Вченим вдалося повністю відтворити обличчя вождя піктів вбитого одноплемінниками
Вченим вдалося повністю відтворити обличчя вождя піктів вбитого одноплемінниками

Дослідники зробили висновок, що чоловік мав високий соціальний статус. Аналіз його кісток показав наявність високої концентрації білка - людина харчувалася переважно свининою. Це була рідкість для звичайних людей у цьому регіоні. Крім того, він не мав жодних інших ушкоджень, окрім травми голови. Що свідчить про те, що він не був воїном чи людиною, яка трудилася для своєї життєдіяльності.

Біля чоловіка знайшли купу кісток тварин, що вказує на те, що на його похоронах відбували свято чи проводили магічний ритуал.

Шведський археолог і художник Оскар Нільссон відтворив обличчя людей, які жили у різні епохи. 1996-го чоловік відкрив власну компанію й співпрацює з музеями у всьому світі. Він вважає, що таким чином допомагає відтворювати історію.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили обличчя вождя, якому плем'я розтрощило голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути